időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Kozma „Doma” hobbiból hatodik a száz gyorson

Ch. Gáll András (Berlin)
2014.08.22. 19:10

Kozma Dominik és Gyurta Gergely hatodik a 100 és a 800 méteres gyorsúszásban a berlini Európa-bajnokságon.

A péntek estét rendszerint megelőzi a csütörtök este, amit néhány kollégával a Velodromtól egy saroknyira, az S Bahn megállójánál, egy olasz pizzeriában töltöttünk. Nos, ott múlatják az időt esténként sokan az Európa-bajnokság főszereplői közül. Például Sarah Sjöström, Hosszú Katinka mellett (mögött?) a kontinenstalálkozó egyik hősnője, aki tegnapig három arany- és két ezüstérmet szerzett. Szakállas vőlegényével, valamint szüleivel fogyasztotta a kifogástalan minőségű pizzát, s közben még szóba is állt velem. „Á, szóval magyar, Hosszú Katinka honfitársa? Holnap (pénteken – a szerk.) kihagyom a 200 m gyorsot, mert a 100 pillangóra összpontosítok, pedig kíváncsi lennék, mire megyünk egymás ellen. Nagyot úszott a 4x200-as váltó befejező embereként, bár ezt csak utólag regisztráltam, mert én is el voltam foglalva a saját hajrámmal” – csicseregte, majd összeállt velem egy fotóra, amiből nem jöttem ki túl jól, ugyanis egy fejjel magasabb nálam, és akkor a vállszélességről még diszkréten nem is ejtettem szót

Kochnak hiányzott Gyurta Dani

A másik asztalnál meg Marco Koch, a 200 méteres férfi mellúszás friss Európa-bajnoka kortyolgatta kóláját, ő arról beszélt, hogy hiányzott is neki Gyurta Dániel a fináléból, meg nem is. Hogy miért nem hiányzott, azt könnyű kitalálni, s hogy miért hiányzott? Mert nélküle nem volt teljes a mezőny. Kár, hogy a betűk nem adják vissza azt a mély tiszteletet, amellyel Koch beszélt a szám olimpiai és háromszoros világbajnokáról.

Tegnap két döntősünk volt, kezdjük az időrendben elsővel, a 800 m gyors fináléjában a 6-os pályára került Gyurta Gergellyel. Szinte hihetetlen, de a maga 22 évével a mezőny második legidősebb úszója Sokáig az ötödik helyen tempózott, végül a hatodikon fejezte be a versenyt, 7:55.47 perces idővel, gyakorlatilag ugyanannyit úszva, mint az előfutamban, viszont három másodperccel elmaradva legjobbjától.

Az olasz Gregorio Paltrinieri, aki Európa-csúccsal nyerte korábban az 1500 métert, most is hosszú ideig a kontinensrekordon belül haladt, de a végére elfáradt, ám így is fölényesen seperte be második aranyérmét.

„Most rosszabbul esett az úszás, mint az elődöntőben, sebaj, majd a 400 vegyesen is megpróbálok döntőbe kerülni, az utolsó napon, vasárnap. Éreztem az izmaimban a fáradtságot, hiába, a nyílt vízi úszás fáradalmait nem tudtam teljesen kipihenni” – elemezte teljesítményét az Újpest klasszisa.

Kozma csak hobbiúszó 100 gyorson...

A 100 m férfi gyors döntője akkor is látványosság, ha Kozma Dominik nincs ott a mezőnyben. De ott volt, mégpedig a 2-es pályán, s ez külön pikantériát kölcsönzött a versenynek. „Doma” tovább faragott az elő- és a középfutamban is megjavított országos csúcsán, végül 48.76 mp-cel hatodikként csapott célba. Az aranyérem a papírformának megfelelően a francia Florent Manaudou-é lett, egyedül ő úszott 48 másodpercen belül (47.98 mp).

„Ezt most veszitek? Akkor visszafogom magam Szóval, a rajtra nagyon koncentráltam, jól is sikerült, az első huszonöt méter levegő nélkül, szokás szerint, aztán a forduló, négyes, kettes levegővétel, összevissza, levegő nélkül, minek vegyünk, van elég aztán beértem a célba. A többiek közül senki sem úszott előzőleg 200 gyorsot, az egy egészen más műfaj, más tempószám, nem baj, nagyon örülök, hogy háromszor is megjavítottam az országos csúcsot, pedig nekem a száz a kétszáz mellett csak hobbi” – ennyit mondott „Doma” egy szuszra. Képzeljük el, hogyan úszná a százat, ha nem csak hobbiból vállalná?!

A többi középfutamról annyit, hogy 200 m háton Bernek Péter a második, Balog Gábor a harmadik idővel lett döntős, Hosszú Katinka 200 m gyorson az olasz Pellegrini és az orosz Popova mögött harmadik idővel lett finalista, 50 háton viszont nem jutott be a középfutamba.

A csöppnyi hideg zuhany férfi 100 pillangón ért bennünket, a legjobb idővel középfutamba kerülő Cseh László ugyanis csak holtversenyben 8-9. tudott lenni a francia Mehdy Metellával, s úgynevezett szétúszásra kényszerült. Ezt hatalmas fölénnyel, 51.73-as idővel nyerte, amivel második lehetett volna a középfutamban. Sebaj, így is döntős

„A középfutamban nagyon nagyot akartam rajtolni, ettől görcsös lettem, s elrontottam az egészet. Utána már nem volt baj a szétúszásnál, a döntőben nagyon lazán akarok úszni ” – világította meg a furcsa kontraforma lélektani hátterét a tizenkétszeres Európa-bajnok Cseh László.

Slusszpoénként a brit Adam Peaty, a 100 mell aranyérmese az 50 m mell elődöntőjében 26.62 mp-re javította a világcsúcsot, barátnőnk, Sarah Sjöström pedig egyetlen századdal elbukta a száz méteres pillangó döntőjét, hiába hagyta ki miatta a 200 m gyorsot. A dán Ottesen jobb benyúlással legyőzte őt.

Döntők, férfiak, 800 m gyors: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:44.98 perc , 6. Gyurta Gergely 7:55.4; 100 m gyors: 1. Florent Manaudou (francia) 47.98 mp, 6. Kozma Dominik 48.76 mp, új országos csúcs; nők, 200 m mell: 1. Rikke Pedersen (dán) 2:19.84 perc; 100 m pillangó: 1. Jeanette Ottesen (dán) 56.51 mp; 4x100 m vegyes gyorsváltó: 1. Olaszország 3:52.02 p

Női toronyugrás: 1. 1. Sarah Barrow (Nagy-Britannia) 363,70 pont, 2. Bátki Noémi (Olaszország) 346,40, ...10. Kormos Villő 278,05, 11. Reisinger Zsófia 249,00.

Az éremtáblán Pedersen és Ottesen győzelmével Dánia átvette a vezetést, remélhetőleg átmenetileg, hiszen még jó néhány erős számunk hátra van (200 m női gyors és pillangó, 100 m férfi pillangó, 400 m férfi vegyes, 200 m férfi hát), úgyhogy bőven szaporíthatjuk érmeink számát.

Éremtáblázat

1. Dánia                      5 arany, 1 ezüst, - bronz

2. Nagy-Britannia       4            5           7

3. Olaszország            4            1           7

4. Magyarország         4            1           2

5. Franciaország         3            3           2

6. Svédország             3            3           1

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.