Kozma „Doma” hobbiból hatodik a száz gyorson

Kozma Dominik és Gyurta Gergely hatodik a 100 és a 800 méteres gyorsúszásban a berlini Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 22. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek estét rendszerint megelőzi a csütörtök este, amit néhány kollégával a Velodromtól egy saroknyira, az S Bahn megállójánál, egy olasz pizzeriában töltöttünk. Nos, ott múlatják az időt esténként sokan az Európa-bajnokság főszereplői közül. Például Sarah Sjöström, Hosszú Katinka mellett (mögött?) a kontinenstalálkozó egyik hősnője, aki tegnapig három arany- és két ezüstérmet szerzett. Szakállas vőlegényével, valamint szüleivel fogyasztotta a kifogástalan minőségű pizzát, s közben még szóba is állt velem. „Á, szóval magyar, Hosszú Katinka honfitársa? Holnap (pénteken – a szerk.) kihagyom a 200 m gyorsot, mert a 100 pillangóra összpontosítok, pedig kíváncsi lennék, mire megyünk egymás ellen. Nagyot úszott a 4x200-as váltó befejező embereként, bár ezt csak utólag regisztráltam, mert én is el voltam foglalva a saját hajrámmal” – csicseregte, majd összeállt velem egy fotóra, amiből nem jöttem ki túl jól, ugyanis egy fejjel magasabb nálam, és akkor a vállszélességről még diszkréten nem is ejtettem szót

Kochnak hiányzott Gyurta Dani

A másik asztalnál meg Marco Koch, a 200 méteres férfi mellúszás friss Európa-bajnoka kortyolgatta kóláját, ő arról beszélt, hogy hiányzott is neki Gyurta Dániel a fináléból, meg nem is. Hogy miért nem hiányzott, azt könnyű kitalálni, s hogy miért hiányzott? Mert nélküle nem volt teljes a mezőny. Kár, hogy a betűk nem adják vissza azt a mély tiszteletet, amellyel Koch beszélt a szám olimpiai és háromszoros világbajnokáról.

Tegnap két döntősünk volt, kezdjük az időrendben elsővel, a 800 m gyors fináléjában a 6-os pályára került Gyurta Gergellyel. Szinte hihetetlen, de a maga 22 évével a mezőny második legidősebb úszója Sokáig az ötödik helyen tempózott, végül a hatodikon fejezte be a versenyt, 7:55.47 perces idővel, gyakorlatilag ugyanannyit úszva, mint az előfutamban, viszont három másodperccel elmaradva legjobbjától.

Az olasz Gregorio Paltrinieri, aki Európa-csúccsal nyerte korábban az 1500 métert, most is hosszú ideig a kontinensrekordon belül haladt, de a végére elfáradt, ám így is fölényesen seperte be második aranyérmét.

„Most rosszabbul esett az úszás, mint az elődöntőben, sebaj, majd a 400 vegyesen is megpróbálok döntőbe kerülni, az utolsó napon, vasárnap. Éreztem az izmaimban a fáradtságot, hiába, a nyílt vízi úszás fáradalmait nem tudtam teljesen kipihenni” – elemezte teljesítményét az Újpest klasszisa.

Kozma csak hobbiúszó 100 gyorson...

A 100 m férfi gyors döntője akkor is látványosság, ha Kozma Dominik nincs ott a mezőnyben. De ott volt, mégpedig a 2-es pályán, s ez külön pikantériát kölcsönzött a versenynek. „Doma” tovább faragott az elő- és a középfutamban is megjavított országos csúcsán, végül 48.76 mp-cel hatodikként csapott célba. Az aranyérem a papírformának megfelelően a francia Florent Manaudou-é lett, egyedül ő úszott 48 másodpercen belül (47.98 mp).

„Ezt most veszitek? Akkor visszafogom magam Szóval, a rajtra nagyon koncentráltam, jól is sikerült, az első huszonöt méter levegő nélkül, szokás szerint, aztán a forduló, négyes, kettes levegővétel, összevissza, levegő nélkül, minek vegyünk, van elég aztán beértem a célba. A többiek közül senki sem úszott előzőleg 200 gyorsot, az egy egészen más műfaj, más tempószám, nem baj, nagyon örülök, hogy háromszor is megjavítottam az országos csúcsot, pedig nekem a száz a kétszáz mellett csak hobbi” – ennyit mondott „Doma” egy szuszra. Képzeljük el, hogyan úszná a százat, ha nem csak hobbiból vállalná?!

A többi középfutamról annyit, hogy 200 m háton Bernek Péter a második, Balog Gábor a harmadik idővel lett döntős, Hosszú Katinka 200 m gyorson az olasz Pellegrini és az orosz Popova mögött harmadik idővel lett finalista, 50 háton viszont nem jutott be a középfutamba.

A csöppnyi hideg zuhany férfi 100 pillangón ért bennünket, a legjobb idővel középfutamba kerülő Cseh László ugyanis csak holtversenyben 8-9. tudott lenni a francia Mehdy Metellával, s úgynevezett szétúszásra kényszerült. Ezt hatalmas fölénnyel, 51.73-as idővel nyerte, amivel második lehetett volna a középfutamban. Sebaj, így is döntős

„A középfutamban nagyon nagyot akartam rajtolni, ettől görcsös lettem, s elrontottam az egészet. Utána már nem volt baj a szétúszásnál, a döntőben nagyon lazán akarok úszni ” – világította meg a furcsa kontraforma lélektani hátterét a tizenkétszeres Európa-bajnok Cseh László.

Slusszpoénként a brit Adam Peaty, a 100 mell aranyérmese az 50 m mell elődöntőjében 26.62 mp-re javította a világcsúcsot, barátnőnk, Sarah Sjöström pedig egyetlen századdal elbukta a száz méteres pillangó döntőjét, hiába hagyta ki miatta a 200 m gyorsot. A dán Ottesen jobb benyúlással legyőzte őt.

Döntők, férfiak, 800 m gyors: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:44.98 perc , 6. Gyurta Gergely 7:55.4; 100 m gyors: 1. Florent Manaudou (francia) 47.98 mp, 6. Kozma Dominik 48.76 mp, új országos csúcs; nők, 200 m mell: 1. Rikke Pedersen (dán) 2:19.84 perc; 100 m pillangó: 1. Jeanette Ottesen (dán) 56.51 mp; 4x100 m vegyes gyorsváltó: 1. Olaszország 3:52.02 p

Női toronyugrás: 1. 1. Sarah Barrow (Nagy-Britannia) 363,70 pont, 2. Bátki Noémi (Olaszország) 346,40, ...10. Kormos Villő 278,05, 11. Reisinger Zsófia 249,00.

Az éremtáblán Pedersen és Ottesen győzelmével Dánia átvette a vezetést, remélhetőleg átmenetileg, hiszen még jó néhány erős számunk hátra van (200 m női gyors és pillangó, 100 m férfi pillangó, 400 m férfi vegyes, 200 m férfi hát), úgyhogy bőven szaporíthatjuk érmeink számát.

Éremtáblázat

1. Dánia                      5 arany, 1 ezüst, - bronz

2. Nagy-Britannia       4            5           7

3. Olaszország            4            1           7

4. Magyarország         4            1           2

5. Franciaország         3            3           2

6. Svédország             3            3           1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.