Lilu és Kenderesi elintézte a mezőnyt Nankingban

Szilágyi Liliána második diadalát aratta, s Kenderesi Tamás révén lett még egy aranyunk úszásban.

2014. 08. 22. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója alapján a még csak 17 éves Szilágyi Liliána kissé beragadt a rajtnál, kétségbeesésre azonban nem volt ok, hiszen a fordulónál már ő vezetett 27,15 másodperccel a kínai Hu Fej-csang előtt. A második ötvenen pedig egy pillanatig sem volt veszélyben Lilu győzelme, tartani tudta hatalmas tempóját, végül 57.67 másodperces idővel, felnőtt magyar csúccsal nyert, 28 századdal utasította maga mögé kínai riválisát. Szilágyi Liliána láthatóan elérzékenyülve ünnepelte aranyérmét a célban. A Kőbánya SC versenyzője az egy éve elhunyt háromszoros olimpiai bajnok pólós legenda, Gyarmati Dezső unokája, és hétfőn az első aranyérmét neki ajánlotta. Azt az aranyat ugyanúgy Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökétől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjától vehette át, mint a mostanit.

A nap második magyar érdekeltségű döntőjében női 200 méter mellen Sztankovics Annáért és Sebestyén Dalmáért szorítottunk. Sztankovics 50 méter mellen korábban már nyert egy bronzot, és most újabb harmadik hellyel bővítette az eredménylistáját. A második és a harmadik fordulónál még második volt, a hajrára viszont elfáradt. Sebestyén Dalma jól kapta el a rajtot, ám utána folyamatosan leszakadt, és végül ötödikként ért célba.

S még hol volt a nap vége?! Kenderesi Tamás idén már a felnőtt magyar bajnokságon is robbantott, a 17 éves pécsi versenyző 200 méter pillangón Cseh László és Biczó Bence előtt lett aranyérmes, s Nankingban is győzni tudott, mégpedig szenzációs, 1:55.95 perces idővel. Viszonyításként, ezzel a berlini Eb-n csütörtökön a negyedik helyen zárt volna, itt Biczó 1:55.62-vel lett ezüstérmes. S az ifjúsági olimpián a 200 pillangó ezüstje is magyar kézbe került, a 200 vegyesen korábban már aranyérmes Grátz Benjámin 1:57.71-gyel végzett a második helyen.

Női 400 méter gyorson Novoszáth Melinda a negyedik, férfi 50 méter mellen Horváth Dávid az ötödik helyen zárt.

Sportlövészetben befejező versenyszám a légpuska vegyescsapatok küzdelme volt. A kétnapos küzdelemben húsz, egy-egy fiú és lány alkotta duó vett részt. Az egyéni versenyben bronzérmes Péni István párja a lány verseny 18. helyezettje, az egyiptomi Hadir Mehimar volt. A fiatalok a selejtezőből a második helyen jutottak tovább a 16 csapatos direkt kieséses ágra. Itt páros csatákban folytatódott a verseny, ahol három biztos győzelemmel kerültek be a fináléba. Itt az ellenfél a mexikói Jose Valdez Martinez és az argentin Fernanda Russo volt, akik az egyéni versenyben 7. illetve 13. helyen végeztek. A magyar, egyiptomi kettős a végjátékot is megnyerte, az egész verseny során a legbiztosabban, 10:2 arányban lőttek, így szerezték meg az ifjúsági olimpiai bajnoki címet. S bár ezt az aranyérmet az éremtáblán nem számolhatjuk el – miként Egyiptom sem –, azért ez is ugyanolyan szépen csillog, mint az úszóké!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.