Most magas volt a nankingi dobogó a „kicsiknek”

A tornász Kardos Botond és a gátfutó Sorok Klaudia is negyedik lett az ifjúsági olimpián.

2014. 08. 23. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjúsági olimpián a tornászok között Kardos Botond (nyitóképünkön) még kedden az egyéni összetettben hajszállal maradt le a dobogóról, s végzett a negyedik helyen, emiatt értelemszerűen szomorkodott, de még öt éremesélye maradt: talajon (14,050) és korláton (14,050) egyaránt a második legmagasabb pontszámmal lett finalista, lólengésben a negyedik (13,775), gyűrűn az ötödik (13,450), nyújtón pedig a hetedik (13,400) helyen kvalifikálta magát a nyolcas döntőkbe. „Van még öt szeren finálém, bízom benne, hogy valamelyiken lesz érmem. Korláton és talajon adom az esélyt magamnak. Egy érem nagyon nagy dicsőség lenne számomra” – nyilatkozta a  Vasas 17 éves versenyzője, aki szombaton talajon, lólengésben és gyűrűn is megcélozhatta a dobogót. Talajon egy tizeddel anyagerősebb gyakorlatot mutatott be, mint a selejtezőben, de hibázott, a kiviteli pontszáma sokkal alacsonyabb lett, és 13,433-mal csak a hatodik helyen végzett. A selejtezőben toronymagasan, 14,700-tel legjobb brit Giarnni Regini-Morantól – az egyéni összetett győztesétől – az aranyat nem lehetett elvenni, 14,766-tal nyert, az ezüsthöz 14,133, a bronzhoz viszont csak 13,766 kellett.

A folytatásban Kardos lólengésben sem járt szerencsével, 13,566-tal negyedik lett. Hiába volt szemre tetszetős a gyakorlata, és a leugrásba is tökéletesen beleállt, anyagerőben elmaradt a dobogósoktól. A bronzhoz 13,800 kellett volna. Versenyzőnk a nap végén gyűrűn 13,366-tal az ötödik helyen végzett. A lányoknál Dévai Boglárka ugrásban a hatodik helyet szerezte meg (13,766).

Az atlétikai versenyeken a lányoknál a 100 méteres gátfutásban Sorok Klaudia 13,66 másodperces idővel a negyedik helyen zárt, öt századdal maradt le a dobogóról. Rúdugrásban Kiss Réka 370 centis eredménnyel hetedik lett. Öttusában a lányok döntőjében Zs. Tóth Anna a kombinációs számot a harmadik helyről kezdhette, de a futásra és a lövészetre elfáradt, s kilencedikként zárt. Ökölvívásban Könnyű Richárd (60 kg) megnyerte az első mérkőzését, egyhangú pontozással verte mexikói ellenfelét, és bejutott az elődöntőbe. Ugyanez Tóth Richárdnak (64 kg) és Komor Lászlónak (+91 kg) nem sikerült, előbbi török, utóbbi orosz riválisától kapott ki 3–0-ra.

Kajak-kenuban az egyenes kieséses rendszerű sprintversenyben a kajakosoknál Mozgi Milán és Homonnai Luca is bejutott az elődöntőbe, a kenus Koleszár Zoltán a negyeddöntőben búcsúzott. A nyolc között Homonnai Luca több mint tizenegy másodperccel előzte meg dán riválisát, Mozgi Milán „csak” néggyel a német ellenfelét a speciálisan kialakított, nyolcas alakú pályán, amelyen tehát kanyarodni is kell. Kosárlabdában a B33-as csapatjátékban a lányoknál az Aho Nina Daniella, Nagy Dorottya Zsaklin, Tóth Tímea, Simon Cintia összetételű együttesünk 12–10-re verte az észteket, így csoportjában hat győzelemmel áll egy vereség mellett. A fiúk (Horváth Kristóf, Kis Attila, Major Gergely, Mike János) 19–15-re kikaptak Puerto Ricótól, majd 22–14-re verték Indonéziát, s a mérlegük három győzelem, öt vereség.

A teniszező Stollár Fanny vegyes párosban a lengyel Kamil Adrian Majchrzakkal három győzelemmel bekerült az elődöntőbe, ahol 7:6 (7-5), 6:4-re kikapott egy japán, kínai párostól, így majd a bronzéremért meccselhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.