Visszaelőzheti nagy vetélytársait a királyi gárda

Az új Real Madrid jobbnak tűnik a Barcelonánál és az Atléticónál a Primera División szombati rajtja előtt.

Deák Zsigmond
2014. 08. 23. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Valencia 2004-es bajnoki címe után 2013-ig bezárólag a Barcelona hatszor, a Real Madrid pedig háromszor végzett a dobogó tetején a labdarúgó Primera Divisiónban, s egyetlen kivételtől eltekintve – 2008-ban a Villarreal szerezte meg az ezüstérmet – mindig a másik óriásklub lett a második fő vetélytársa mögött. A lassan unalmassá váló versengésbe (hisz a többiek reális célja legfeljebb a dobogó alja lehetett) az előző idényben új impulzust vitt az Atlético Madrid azzal, hogy felvette a kesztyűt a két óriással, sőt „ki is ütötte” őket. A 2013–14-es élcsoport tökéletesen mutatta az erőviszonyokat: 1. Atlético M. 90 pont, 2. Barcelona 87, 3. Real M. 87, 4. Bilbao 70, 5. Sevilla 63, 6. Villarreal 59.

Egyelőre minden afelé mutat, hogy a ma kezdődő új szezon szintén hasonló koreográfiával, a kettő helyett immár három menő éremcsatájával zajlik majd. A legutóbb csak harmadik helyen végzett királyi gárda „vigaszdíjként” megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol Király-kupát, majd másfél hete az Európa-liga első, szintén hispán Sevilla ellen a kontinentális Szuperkupát is.

A Szuperkupa spanyol változatának a sorsa a két fővárosi gárda között pénteken éjjel dőlt el az 1–1-es első meccs után 1–0-lal az Atlético javára. Mégis úgy véljük, a Real valamivel jobban erősített, hiszen legnagyobb értékei, C. Ronaldo vagy Bale megtartása mellett leigazolta a vb-gólkirály Rodriguezt és a világbajnok Kroost. A kerete értéke így már 717 millió euró!

Összehasonlításképpen, a Barcelonáé „csak” 611, az Atléticóé pedig 315,5 milliót kóstál. A katalánokhoz a vérfrissítés jegyében érkezett két kapus (Ter Stegen, Bravo), két védő (Vermaelen, Mathieu), a középpályára Rakitic, a csatársorba az angol bajnoki gólkirály Suárez, de utóbbi a vb-n is tapasztalt „harapós kedve” miatt október 26-ig eltiltott, bár edzhet a csapattal. Amely Messivel, Neymarral és a többiekkel komoly erőt képvisel, kérdés, hogy az egykori kiváló játékos, de trénerként még kevésbé tapasztalt Luis Enrique ki tudja-e hozni belőle a maximumot. Ezt az Atléticónál már megtette Diego Simeone az előző évadban, most az a feladata, hogy például a Chelsea-be távozott Courtois és Diego Costa nélkül, a spanyol Szuperkupa sorsát góljával eldöntő Mandzukiccsal, Griezmannal kiegészülve is sikerüljön neki.

Röviden a többi klubot is érintve, érdekes színfoltja lesz a Primera Divisiónnak az Eibar, amely két évvel ezelőtt még harmadosztályú volt, most pedig 74 éves történetének első élvonalbeli meccsére készül: vasárnap a szintén baszk Real Sociedadot fogadja mindössze 5200 fős otthonában, az Ipurua Stadionban. Luis Enriquével együtt összesen nyolc szakvezető ül majd le először aktuális csapata kispadjára, részben ez is mutatja a pontvadászat átalakulását. Gazdasági szempontból a három nagy mellett, amelyek szinte fittyet hányhatnak a financiális folyamatokra, a többiek a spanyol gazdaság még mindig válságos állapota miatt azzal főznek, amijük van. A már említett Eibar kerete például mindössze 18,4 millió eurós, így kellene felvennie a versenyt a negyvenszer értékesebb Real Madriddal. Lehetetlen küldetés.

Szombat: Málaga–Bilbao 19.00, Granada–Deportivo 21.00, Sevilla–Valencia 21.00, Almería–Espanyol 23.00; vasárnap: Eibar–Real Sociedad 19.00, Barcelona–Elche 21.00, Celta Vigo–Getafe 21.00, Levante–Villarreal 23.00; hétfő: Real Madrid–Córdoba 20.00, Rayo Vallecano–Atlético Madrid 22.00.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.