Visszavonul a sakk-királynő

Polgár Judit a Times magazinban jelentette be a döntését. Immár huszonöt éve vezeti a női világranglistát.

2014. 08. 13. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan esemény fűszerezi az utolsó forduló előtti szünnapot a norvégiai Tromsőben zajló sakkolimpián. Polgár Judit a The Times nevű angol újságnak adott interjúban bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól.

Polgár Judit még csupán 38 éves – sakkozónak kimondottan fiatal. Igaz, három évtizedes pályafutás áll mögötte. Kétszeres olimpiai bajnok a magyar női csapattal 1988-ból és 1990-ből, s 25 éve vezeti a női világranglistát. A férfiak között is egészen a csúcs közelébe jutott, 2005-ben bekerült a világbajnokjelöltek nyolcas mezőnyébe.

Ugyanakkor több éve megfigyelhető tendencia, hogy a versenysakk már nem a legfontosabb az életében. Feleség, két gyermek édesanyja, az iskolai sakkoktatás ügyének a nagykövete.

Még hosszú évekig lehetne a legjobb, ma is jó eséllyel szállhatna harcba a női világbajnoki címért, ami azonban sohasem motiválta igazán.

A sakkolimpiáról hazatérve, reméljük, a magyar közönségnek is megindokolja a döntését, amelynek hátteréről szerda este megtudtunk részleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.