A Fradi egész szezonja ezen a meccsen múlik

A lipcsei BL-selejtező megnyerése Európa elitjébe, a kiesés apátiába vinné a szakosztályt.

Ch. Gáll András
2014. 09. 19. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-ben és 2012-ben KEK-győztes Ferencváros 2013 tavaszán egyetlen ponttal maradt le a BL négyes döntőjéről, legutóbb pedig már a legjobb nyolc közé sem tudott beférkőzni. Három sikeres után egy sikertelen szezon persze belefért, de kettő már semmiképpen sem. Pontosan tudja ezt Elek Gábor vezetőedző és minden játékos is; mint ahogyan azt is, hogy roppant nehéz feladat vár a társaságra.

Az első találkozón még bizonyára nem, hiszen négy csapat tornarendszerben találkozik egymással, és az FTC szombaton a holland Dalfsennel vívja az egyik elődöntőt. A másikat a HC Leipzig a fehérorosz BNTU Minszkkel, így a papírforma magyar–német finálét ígér. Amelynek Szucsánszkiék lennének az egyértelmű esélyesei – csakhogy a helyszín a rivális otthona, Lipcse. A selejtező sorsolását követően ugyanis azt is a szerencsére bízták, hogy a négy együttes milyen sorrendben pályázhat a rendezésre, és mivel a Ferencvárosnak a negyedik sorszám jutott, tehetetlenül szemlélte, amint a hollandok és a fehéroroszok érdektelensége után Lipcse élt a számára felkínált lehetőséggel.

És bizonyára nem azért tett így, mert feltett célja a kiesés. Épp ellenkezőleg. Minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni a kvalifikáció érdekében. Ugyanígy gondolja ezt Laura Steinbach, a Fradi német klasszisa is, aki érdeklődésünkre leszögezte: „A Leipzig nem véletlenül vállalta el a négyes csoport rendezését, egyértelműen tovább akar jutni. Ehhez megvan a megfelelő ereje, a régóta együtt játszó csapata és a lelkes szurkolótábora is. De nekünk ezt így, mindet együtt is le kell győznünk, mert a legfontosabb mérkőzésünk a BL selejtezője. Ha azt megnyerjük, utána a csoportban már könnyebb dolgunk lenne.”

Ez valóban így van. Részben, mert a lipcsei „túlélőt” a főtáblán a Volgograd, az osztrák Hypo és a szlovén Krim várja – és utóbbi két együttes csődközeli helyzete miatt jelentősen meggyengült –, részben pedig azért, mert idén változott a BL lebonyolítása: mind a négy kvartettből hárman jutnak tovább, és magukkal viszik az eredményeket a tizenkettes, két hatosra osztott középdöntőbe. Jeney Zsolt Ákos szakosztályelnök is ebből kiindulva mondta: „Ha Lipcséből sikerül magunkat kvalifikálni a főtáblára, ott az lesz a célunk, hogy lehetőleg minden pontot megszerezve menjünk tovább. A második csoportkörben pedig az első három között szeretnénk végezni, ez azt jelentené, hogy ott vagyunk Európa hat legjobb csapata között.”

Elek Gábor vezetőedző még nem nézett ennyire előre. „Lipcsében nagyon kemény mérkőzésre számítok. Erre a meccsre időzítettünk, erre készültünk egész nyáron. Köztudott, hogy az ellenféltől Győrbe szerződött Susann Müller, viszont szülés után visszaállt a kapuba Katja Schülke, a Leipzig tehát körülbelül annyit gyengült, amennyit erősödött.”

Egy Müller azért így is maradt a házigazdánál, de az szerencsére Anne, így a már említett Schülke mellett a két legismertebb név két légiósé, a lengyel Kudlaczé és a holland Visseré. Jeges rémületre persze semmi ok, de óvatosságra és teljes eltökéltségre annál inkább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.