A Veszprém végigverné Európát, sőt meg is kezdte

A férfi kézilabda BL-ben az utóbbi évek legerősebb mezőnye gyűlt össze, de Nagy Lászlóék csúcsra juthatnak.

Ch. Gáll András
2014. 09. 27. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első BL-fináléjában negyedikként zárt a Veszprém, de a Kiel és a Barcelona ellen is nyerési eséllyel és szándékkal kézilabdázott, idén pedig a csapattal együtt ez az esély és szándék is tovább erősödhet. A bizakodás további alapja lehet, hogy az MKB-MVM a BL-előszobának tekinthető SEHA Ligában eddig mind a hat meccsét vita nélkül hozta, bár a legrangosabb klubkupa természetesen más szint. Hát még annak fényében, hogy amint azt az új szlovén szélső, Gasper Marguc megjegyezte, együttese talán minden kalapból a legnehezebb ellenfelet fogta ki, jelesül a Celjét, a Csehovszki Medvegyit, a Rhein-Neckar Löwent, a Vardar Skopjét és a Montpellier-t. Az alapcél ettől természetesen még a csoportelsőség, hiszen az adja meg a kedvező kiindulási pozíciót a majdani nyolcad- és negyeddöntőhöz is.

Bevezetésképpen ezért szombaton győzni kell az orosz medvék otthonában. Az egymás elleni örök mérleg, bármilyen meglepő, az ellenfélnek kedvez, de ez még inkább a jogelőd szovjet katonacsapat, a CSZKA Moszkva érdeme, bár a játékosként és edzőként is olimpiai bajnok mester, Vlagyimir Makszimov fiai még 2012 februárjában is legyűrték 30–26-ra a magyarokat. Ma azonban a papírforma alapján nem fogják, mert kulcsjátékosaikat veszítették, és aki elsőségre tör, az Csehovban végképp nem hagyhat pontot. A többi kirándulás ugyanis komolyabb viszontagságokkal fenyeget.

A Szeged hatosában, a D csoportban már csütörtökön megkezdődött a játék, és a lengyel Kielce 33–28-as sikerrel távozott Svájcból, Schaffhausenből. Ez lesz valószínűleg az első forduló egyetlen idegenbeli sikere az ágon, az EHF-kupát védő Tisza-partiak spanyol trénere, Juan Carlos Pastor legalábbis kiadta a jelszót: „Hazai pályán minden találkozót meg kell nyernünk, ebben számítunk a szurkolók segítségére, emellett idegenben is szükségünk lesz a pontokra. Ha odafigyelünk, és koncentráltan játszunk, bárki ellen nyerhetünk a BL-ben is.” Pastor úgy véli, a főtáblán az elmúlt öt év legsűrűbb mezőnye jött össze, ennek ellenére a továbbjutás szerinte is kötelező. A Kielce mellett ezt bizonyára így gondolja a D csoportban a francia Dunkerque és a dán Aalborg is, és ha a Motor Zaporizzsja is efféle álmokat dédelgetne, vasárnap 19.15-től Szegeden remek alkalom nyílik a derék ukránok kijózanítására. Ha ugyanis gondolatban velük együtt a svájciakat is a majdani veszteséglistára helyezzük, az máris szegedi továbbjutást érne.

Persze az se mindegy, hányadik helyen, mert a nyolcaddöntőben a negyedikek az elsőkkel is találkoznak; egy esetleges Veszprém–Szeged párharc pedig valószínűleg csak előbbi egyletnek lenne kedvére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.