Akiket soha nem lehet leírni, vb-döntőben vannak!

Szerbia ellenállt a viharos francia hajrának.

Ch. Gáll András
2014. 09. 13. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyenes kieséses szakasznak az a pikantériája, hogy a szerbek a negyeddöntőben azt a Brazíliát, majd az elődöntőben azt a Franciaországot (nem mellesleg az aktuális Európa-bajnokot) verték meg, amely a csoportban legyőzte őket.

A franciák elleni elődöntő úgy indult, ahogy azt Belgrádban megálmodták: Milos Teodoszics vezérletével 4–0-ra, 7–3-ra, 20–10-re, 30–15-re, 43–25-re elhúztak, csakhogy az Európa-bajnokok nem adták fel, és 17 másodperccel a lefújás előtt Heurtel büntetőjével 84–82-re felzárkóztak, de még szorosabb lett volna a hajrá, ha a Kutxa Laboral francia irányítója a második szabaddobást nem hibázza el. Utána a franciák azonnal faultoltak, de Kalinics mindkét büntetőt értékesítette, majd Heurtel elrontotta a duplát, jöttek a szokásos büntetők, s amikor Nicolas Batum, a Portland TrailBlazers bedobója 2 másodperccel a vége előtt egy triplával, önmaga harmincötödik pontjával 88–85-re felhozta Franciaországot, már túl késű volt.

Ez is maradt a végeredmény, vasárnap este kilenckor az Egyesült Államok Szerbiával találkozik az aranyért, előtte szombat este hatkor Franciaország Litvániával a bronzért.

Hiba lett volna leírni a szerbeket a csoportmeccsek után

Az alábbiakban egy kis válogatás Teodoszics bravúrjaiból – a CSZKA Moszkva 27 éves, 195 centis hátvédje 24 pontot, 3-3 lepattanót és gólpasszt produkált:

Rátgéber László, az egyetlen magyar Euroliga-győztes edző a szerb szakvezetői stáb valamennyi tagjával dolgozott együtt, a vezetőedző Alekszandar Djordjevicset leszámítva, akit persze szintén jól ismer.

– Csodálatos összekovácsolódási folyamaton ment keresztül a szerb válogatott. Djordjevics megalkuvást nem ismerve válogatta össze csapatát, és a továbbiakban is igazi főnökként irányítja a sztárokat. A csoportmeccseken is igyekeztek, szó sincs arról, hogy lazsáltak volna, de időre volt szükség ahhoz, hogy igazi csapattá érjen a közösség. Teodoszicsék olyan dolgokat hajtanak végre a meccseken, amire az edzéseken aligha volnának képesek – ez a nagy edző tudománya.

Kérdés, vajon az Egyesült Államok ellen elég lesz-e mindez.

– A feldobásnál 50-50 százalék az esélyek megoszlása, ez a mutató az események előrehaladtával változik egyik vagy másik csapat javára. Egy biztos: ennyire fizikailag domináns válogatottat még életemben nem láttam, valójában nem is derült még ki, hogy mennyire tudnak kosarazni, mert annyival erősebbek, gyorsabbak, ruganyosabbak a többieknél.

Az amerikaiak a címvédők, a szerbek először lehetnek világbajnokok Szerbia néven, Jugoszláviaként ötszörös világbajnokok, legutóbb 1998-ban és 2002-ben diadalmaskodtak.

Férfikosárlabda-vb, elődöntő:

Szerbia–Franciaország 85–82 (21–15, 25–17, 15–14, 29–39)
Legjobb dobók: Teodoszics 24,  Bogdanovics 13, Krsztics, Markovics, Raduljica 11-11, Bjelica 10, Kalinics 8, ill. Batum 35, Diaw 13, Heurtel 12, Fournier 10

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.