Bevették a kenyaiak a magyar fővárost

Rekordot döntött a rendező Budapest Sportiroda, a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonra 13 500-ra neveztek.

FT
2014. 09. 15. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyéniben még soha ennyi futó nem indult a Budapest Félmaratonon, idén 9250 nevezést regisztráltak! A duóban és trióban futók száma is csúcsot hozott, 1400 csapat adta le a nevezést. Magyarország minden megyéjéből jönnek a futók, összesen 775 településről. A külföldiek körében is komoly volt az érdeklődés, 70 országból kétezren érkeznek hozzánk – ez szintén rekord –, a legtöbben Nagy-Britanniából, Olaszországból és Szlovákiából. Érdekesség, hogy 569 futó vágott neki első félmaratonjának. A verseny legidősebbje a 81 éves Kenyér Imre volt, aki egyéniben futotta le a félmaratont.

A győzelmet a kenyai Hillary Maiyo Kimaijo szerezte meg 1:05:04 órás idővel. „Szép városban, egy jól szervezett versenyen vehettem részt. Boldog vagyok, hogy Budapesten megszereztem a győzelmet, szeretnék a jövőben visszatérni és megvédeni a címemet. A teljesítményemmel elégedett vagyok, egyenletesen futottam le a huszonegy kilométeres távot, a tizenharmadik kilométertől csak a hátamat láthatta mindenki” – nyilatkozta Hillary Maiyo Kimaijo.

A verseny egyben magyar bajnokság is volt, az aranyérmet Kovács Tamás (VEDAC) vihette haza, aki 1:00:07-es időt ért el, és a nemzetközi mezőnyben Kimaijo mellett csak egy másik kenyai versenyző, Moses Kipruto Kibire (1:05:52) ért be előtte a célba.

Kovács Tamás az első, akinek sikerült megvédenie címét ezen a versenyen. „Mindig ez a terv, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is megszerezzem a félmaratoni országos bajnoki címet, de a huszonegy kilométeres távon minden megtörténhet. Ráadásul ez volt számomra az idény első versenye, nem voltam tisztában a jelenlegi állapotommal. Szinte rögtön a rajt után egy kisebb csapat alakult ki a két kenyaival és három-négy magyar sráccal, egészen nyolc kilométerig futottunk együtt, amikor a kenyaiak ritmusváltással elléptek tőlünk. Miután nem ismertem a képességeiket, nem akartam kockáztatni a bajnokságot azzal, hogy tapadok rájuk, és feleslegesen kikészítem magam. Míg az előző években a hőség volt a probléma, addig ma a páratartalommal kellett megküzdeni. A helyezéssel elégedett vagyok, az idő ma másodlagos volt, de bízom benne, hogy tudok javítani rajta az ősz folyamán. Október elején maratont szeretnék futni, még az a kérdés, hogy Budapesten vagy külföldön” – mondta el Kovács Tamás.

A hölgyeknél is kenyai győzelem született, Nancy Nzisa Wambua 1:15:13 órás idővel szakította át a célszalagot. „Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, a pályavezetéssel, és az idő is ideális volt a félmaratonra. Elégedett vagyok a mai futásommal, az ellenfelek is jó hatással voltak rám, ki tudtam hozni magamból, amit ma szerettem volna. Örülök a győzelemnek, Budapest szép város!” – fogalmazott az afrikai futónő.

Az országos bajnokságon a címvédő Papp Krisztina nem indult, idén Erdélyi Zsófia (1:17:55) győzött, aki a tavalyi második helyét cserélte elsőségre, s a külföldiek közül csak Wambua előzte meg. „A pálya jó volt, a lábaim viszont fáradtak. Sajnos már hat-hét kilométer magasságában eldőlt, hogy az aranyérem nem lesz meg, egyszerűen nem tudtam lépést tartani a kenyai lánnyal. De nem is nagyon akartam, mert a fejemben volt, tartalékolni kell a következő távra is. Pedig nagyon szerettem volna átszakítani a célszalagot, de úgy néz ki, el kell fogadnom, ezen a versenyen mindig az ezüstérem jut” – nyilatkozta Erdélyi Zsófia.

A félmaratonon futott Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ölölvívó is, aki a Suhanj! Alapítvány színeiben teljesítette a távot, maga előtt tolva a kerekesszékhez kötött Gál Lillát.  A versenyen triótagként egy szakaszt vállalt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója is. A Ligetkörön kilencszázan indultak, az először meghirdetett babakocsis baba-mama futáson 64-en indultak. A számban több híresség is rajthoz állt, így például Kovács Patrícia színművésznő, Sándor Orsi és Czippán Anett műsorvezetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.