Ecclestone pudingja vár Rosbergékre

A versenymérnökök a pilótákkal már csak stratégiai és biztonsági jellegű információkat oszthatnak meg.

2014. 09. 18. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy az Olasz Nagydíjon Lewis Hamilton győzött, az összetettben közelebb került csapattársához, az éllovas Nico Rosberghez (nyitóképünkön), de a 22 pont különbség azért így is jelentős a Mercedes két egymással huzakodó pilótája között. (Azt azért ne feledjük, hogy Abu-Dzabiban a szezonzárón dupla pontokat osztanak, vagyis ott a győztes 50 pontot kap.) Ám a villanyfényes Szingapúri Nagydíjon Hamilton és Rosberg nem csak egymásra vagy Daniel Ricciardóra – aki rajtuk kívül még tudott idén futamot nyerni, hármat is – figyel; jobban észnél kell lenniük, mint korábban bármikor.

A FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) ugyanis a Forma–1 mindenhatója, Bernie Ecclestone elképzeléseinek megfelelően mostantól szigorított a rádióforgalmazáson, s eszerint a versenymérnökök a pilótákkal kizárólag stratégiai és biztonsági jellegű információkat oszthatnak meg, az autó vezetésére vonatkozókat nem. Az alapvetés az, hogy a versenyzők külső segítség nélkül vezessék az autóikat – ami egyébként eddig is benne volt a szabálykönyvben, csak éppen nem vették komolyan. Ám ezentúl büntetés terhe mellett tilos például a fékek állapotáról és az üzemanyag-spórolás mértékéről tájékoztatni, továbbá a sebességváltó és a motor beállításaira vonatkozó információk sem kiadhatók. A riválisok köridői igen, a saját részidők is, az ellenfelek gumikeverékeiről és stratégiájáról is lehet értekezni, ugyanakkor a szektoridejük részletes elemzése már tiltólistán van. Amiről a pilóták rádión keresztül még „virágnyelven” sem értesülhetnek, arról természetesen a célegyenesben a csapataik tájékoztató tábláiról sem.

A pilóták nem berzenkednek a változások ellen, mi több, Rosberg és Hamilton részéről kifejezetten pozitív a fogadtatás; de azért még a puding próbája előtt vagyunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.