Ifjú csillagunkat hite segítette át a nehézségeken

Kétszeres ifjúsági olimpiai bajnokunk akár a világ legjobb U18-as sportolója is lehet.

Ch. Gáll András
2014. 09. 24. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat hete még csak Nankingba készült, azóta meg kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok lett, hétfőn pedig a MOB Szilágyi Liliánát az Európa legjobb ifjúsági sportolója titulusra jelölte. Egy tizenhét éves gimnazista lány útja a hírnévig, s aztán még – reményei szerint – sokkal tovább

Még nincs tizennyolc éves, de már kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, a junior Európa-bajnoki aranyérmekről és a junior vb-ezüstökről nem is beszélve. A tehetségekben és világsztárokban cseppet sem szűkölködő magyar úszósport talán legfényesebb fiatal csillaga. Ha vízbe ugrott volna a berlini Velodrome-ban, 200 méter pillangón ezüst-, 100-on bronzérmes lett volna a felnőtt Európa-bajnokság mezőnyében, többek között Hosszú Katinkát is megelőzve. Ehelyett Nankingban, az Eb-vel egyidejűleg rendezett 2. ifjúsági olimpián megnyerte az említett két számot, a hosszabbikat 2:06.59 perccel, a rövidebbet 57.67 másodperccel, előbbi idő harmadik, utóbbi tizedik a felnőtt-világranglistán.

 

 

Már a néhány nappal ezelőtti, margitszigeti sajtótájékoztatón feltűnhetett a hasonló korú gyermekeket nevelő szülőknek, hogy Szilágyi Liliána mennyire felnőttesen, kerek mondatokban fogalmaz, hogy mennyire tudatos, egyszersmind érzelemdús a stílusa. A fiatal Gyurta Dániel beszélt ennyire összeszedetten, átgondoltan ennyi idős korában – aztán ma már, nyolc évvel később, láthatjuk, mire vitte!

– Friss még a hír, a Magyar Olimpiai Bizottság önt jelölte az Év legjobb európai ifjúsági sportolója címre. Mit szól hozzá? – kérdeztük az ifjúsági olimpia utáni egy hónapos pihenőt követően első őszi uszodai edzésére igyekvő ifjú hölgyet.
– Nagyon boldog vagyok, már csak azért is, mert nem is tudtam, hogy létezik ilyen díj. Persze erős a mezőny, még felnőtt olimpiai bajnok is van benne, a szintén 18 év alatti műkorcsolyázó Agyelina Szotnyikova személyében. Már-már megható, hogy ezzel a jelöléssel is honorálják nankingi győzelmeimet.

– Azt hogyan fogadta, amikor megtudta, hogy nankingi időeredményeivel Berlinben is dobogós lett volna a két pillangószámban?
– Hú, hát nem is nagyon tudtam feldolgozni, annyira hihetetlen volt. De már azt se nagyon gondoltam volna, hogy a 200 m pillangó megnyerése után – amely az első aranyérmünket jelentette az ifjúsági olimpián –, hatnapi szakadatlan koncentrálás után a százat is meg tudom nyerni.

– Nem bízott magában?
– Nem erről van szó, csak tényleg annyira nehéz ezt feldolgozni.

– Milyen céllal utazott ki Nankingba?
– Hogy legyőzzem önmagamat, mindig ez a célom. Az úszás nyelvére lefordítva: hogy megjavítsam a legjobb időeredményemet. Ha ez már megvan, akkor elégedett vagyok. A többiek teljesítményére ugyanis nincs befolyásom.

– Mintha Hosszú Katinkának is ugyanez lenne a filozófiája.
– Csakugyan? Szerintem nem is szabad másképp tervezni. Úszd meg a legjobb idődet, s közben higgy abban, hogy ez elég lehet.

 

 

– Hívő ember, ha már a hitnél tartunk?
– Az vagyok, igen, megtaláltam a saját hitemet. Ez segített át az életemben a nehéz helyzeteken.

– Az úszás mennyire tölti ki az életét?
– Annyira, hogy alig vártam már, hogy elkezdődjék az alapozás. Nagyon szeretek úszni, de ugyanezt elmondhatom a tanulásról is. Jövőre érettségizem a rózsadombi Szent Angéla Általános Iskola és Gimnáziumban, utána a jogi egyetemre készülök, édesapám (dr. Szilágyi Zoltán, maga is három olimpián részt vett, nagyszerű úszó – a szerk.) hivatását folytatnám. Úszni jó, sőt csodálatos, de készülni kell a sport utáni életre is.

– Szerencsére az még odébb van. Mikor szeretett bele az úszásba?
– Azt mondja az édesanyám (Gyarmati Eszter, maga is remek úszó volt, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó legenda, Gyarmati Dezső és Bara Margit színésznő lánya – a szerk.), hogy amikor a megszületésem után kijöttünk a kórházból Jó, ez csak vicc, de amióta az eszemet tudom, mindig úsztam. Régebben A Jövő SC-ben, Széles Sándornál, két és fél éve pedig a Kőbánya SC-ben, Turi György irányításával. Szoros, meghitt a kapcsolatunk, talán úgy jellemezném a közös munkánkat, hogy együtt gondolkodunk. Gyuri bácsi javítja a technikámat, alig várom már az együttműködés folytatását.

– Jövőre világbajnokság is lesz Kazanyban, no meg egy új versenyforma, az első európai olimpia, Bakuban. Gondolom a világbajnokság a nagy cél.
– Erről az európai olimpiáról még nem is hallottam, de megmozgatta a fantáziámat! De annyira nem, hogy megváltoztassa a célomat.

– Ami ?
– Már mondtam: legyőzni önmagamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.