Komoly riválissal kell megvívnia Hosszú Katinkának

Az úszónőt jelölték az év úszója díjra a FINA-nál.

TK
2014. 09. 24. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FINA Aquatics World Magazine legfrissebb száma közzétette a FINA év sportolói választásra jelölt sportolók listáját. A női úszók hat kiválasztottja között – akárcsak tavaly – ott található Hosszú is. A győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gála keretében jelentik be, a decemberi dohai rövidpályás úszó-vb előtt.

A vizes sportágakban nemenként hat-hat jelölt szerepel a szavazólapon, amelyet mind a 204 tagszövetség, valamint a FINA-ban pozíciót betöltő sportdiplomata megkap október elején.

Hosszú riválisai között van a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky, aki újfent borzasztó erős szezont produkált, a nagymedencében megdöntötte a 400, a 800 és az 1500 méter gyors világrekordját, utóbbit kétszer is, és remekelt azon a viadalon (két egyéni és két váltóarany), amelyet a berlini Európa-bajnoksággal egy időben tartottak a Csendes-óceániai térség országainak.

A magyar úszó eredménysora is tekintélyes. A hat Eb-érem (közte három arany, mind egyéni számban), illetve az azt követően megdöntött öt rövidpályás világrekord szintén jó ajánlólevél a voksoláson. „Nagy megtiszteltetés ez számomra, de természetesen ez csak afféle ráadás, a legfontosabb az, hogy a medencében érjek el jó eredményeket” – kommentálta a jelölést Hosszú Katinka.

Kettőjük párviadalba beleszólhat a berlini Eb másik két éremhalmozója, a svéd Sarah Sjöström, illetve a spanyol Mireia Belmonte, a Pan Pacificen és a Nemzetközösségi Játékokon egyaránt lenyűgözően teljesítő, a női 50 és 100 méter gyors világranglistáját vezető ausztrál Cate Campbell, valamint az elsősorban az amerikai bajnokságon remeklő, utána kisebb sérüléssel bajlódó Missy Franklin is.

A férfiaknál a két négyszeres Európa-bajnok, a francia Florent Manaudou, valamint az év eddigi egyetlen nagymedencés egyéni világrekordját elérő brit Adam Peaty mellett az amerikai Tyler Clary, a japán Koszuke Hagino, a dél-afrikai Chad Le Clos és az ausztrál Cameron McEvoy került fel a listára.

Az már kedden kiderült, hogy a vízilabdázóknál három magyart jelöltek az év játékosa címre. A férfiaknál az új idényben már a Szolnokot erősítő Varga fivérek, Dániel és a tavalyi győztes, Dénes is ott vannak a hat lehetséges befutó között, a féltucat női jelölt sorában pedig az Olaszország után pályafutását a rövidesen rajtoló honi bajnokságban Újpesten folytató Keszthelyi Ritának a neve is fellelhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.