Már húszévesen Kati néniként tisztelték Bild Katalint

Szemtelenül fiatal lányokkal halmozta a bravúrokat Bild Katalin, akit hetvenedik születésnapján köszöntöttek.

SZ. M.
2014. 09. 24. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges születésnapot ünnepeltek egykori NB I-es kosaras lányok. Igen, igen, lányok, azok a KSI-sek, akik 1974 és 1981 között, még „kiskorúan” helytálltak a nemzeti bajnokság első osztályában. Mesterüket, a hetvenesztendős Bild Katalint köszöntötték. Nem véletlen, hogy nagyon sokan gyűltek össze. A szemtelenül fiatal lányok, akik 1974-ben kiharcolták az első osztályba jutást, a szemtelenül fiatal edzővel, „Kati nénivel” felkavarták a hazai kosárlabdaéletet. Bekerülve az NB I-be, a 16-17 éves ifjoncokból álló csapat azzal okozott meglepetést, hogy nem éppen benn maradt volna az első osztályban, hanem ott ötödik helyezést ért el. És ezt az eredményt „Macáék”, Molnár Ági, Bogár Andrea, Dalnoki Ildi, Lámala Ági (a teljesség igénye nélkül) a következő évben is tartani tudták edzőjükkel.

A következő meglepetést „Kati néni” azzal okozta, hogy a KSI kiöregedős rendszere miatt az 1957–58-as korosztály kirepülése után a következő nemzedékek játékosaival is – Gulyás Ildi, Christián Klári, Dévai Maris és mellettük sok tehetséges fiatal – rendre az élmezőnyben végzett. Majd 1981-ben az utolsó tanítványok, Németh Ági, Sepsei Andrea, Szuchy Márta, Kalocsay Éva és a többiek tették fel a pontot az i-re. Azon az ominózus, meghosszabbított, három féléves bajnokságban mindössze egy ponttal lemaradva a második helyen végeztek Bild Katalinnal.

Hogyan csinálja? Mit tud ez a nő? Ezeket a kérdéseket tették fel sokan, és próbálták megfejteni a titkot. Azóta is hiába Mondják, a csúcson kell abbahagyni. Bizonyos szempontból Kati néni is így tett, és – ha nem is hagyta abba – egy időre átigazolt a felnőttek világába. De az már egy másik történet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.