Megint ölt a Himalája, három áldozat

Meghalt két európai és egy japán hegymászó a Himalájában.

BuL
2014. 09. 27. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lavina még szerdán zúdult alá, amikor az európai hegymászók expedíciója mindössze 100 méterre volt a világ nyolcezer méternél magasabb 14 hegyének legalacsonyabbja, a 8027 méteres Sisapangma csúcsától. A német és az olasz hegymászót elsodorta a görgeteg – közölte Ang Cering Sherpa, a nepáli hegymászószövetség elnöke.

A 35 éves Sebastian Haag és a 32 éves Andrea Zambaldi halálának hírét megerősítette a sportemberek szponzora, a Dynafit is. Egy másik német, Martin Maier megsérült a katasztrófában. A lavina 600 méteren át sodorta magával a hegymászókat, majd a hegy egy megközelíthetetlen része felé vette az irányt, így társaik nem tudtak a segítségükre sietni, holttestüket sem tudják kiemelni. Maier csodával határos módon túlélte a lavinát és elérte a 7300 méteren fekvő 3-as tábort, ahol elsősegélyben részesült.

Az állatorvos Haag és a Dynafit marketingigazgatója, Zambaldi 10 nappal korábban már megkísérelte a csúcstámadást, de a havazás és a lavinaveszély miatt visszafordultak.

A feljegyzések szerint a Sisapangmán mintegy húsz hegymászó lelte eddig halálát, köztük a legendás Alex Lowe, akivel szintén lavina végzett 1999 októberében.

A japán hegymászó a világ nyolcadik legmagasabb hegyén, a Manaszlun halt meg pénteken – közölte a nepáli turisztikai minisztérium. Az 59 éves Szaszaki Josima 7300 méteren járt a 8163 – más források szerint 8157 – méteres hegyen, amikor elvesztette egyensúlyát és lezuhant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.