Megvan az első idei magyar világbajnoki érem

Lőrincz Viktor bronzérmet nyert pénteken a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájában a taskenti birkózó-világbajnokságon, megismételve tavalyi budapesti eredményét.

Deák Zsigmond
2014. 09. 12. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadfogásúak és a nők vesszőfutása után (összesen két meccset nyertek) nagyon reméltük, hogy a kötöttfogásúak helyreállítják a magyar birkózás becsületét az Üzbegisztán fővárosában, Taskentben zajló világbajnokságon. Pénteken két honfitársunk lépett szőnyegre. 75 kilóban az idei Eb-5. Szabó László kezdésnek 4-0-ra verte a német Florian Neumaiert, s az ukrán Dmitrij Piskov ellen is vezetett ugyanennyire, de az ellenfél az utolsó pillanatokban lentről kiemelte és elhajította, a 4-4 pedig nagyobb értékű akcióval neki kedvezett. A következő meccs 5-5-je viszont már nem, így Szabó hiába birkózott ígéretesen, kiesett.

85 kilóban Lőrincz Viktornak nem úgy sikerült az áprilisi kontinensviadal, mint szerette volna, amikor Tatán jártunk edzésriporton, úgy fogalmazott: „Az Eb-n vezettek ellenem, s olyanokat próbáltam csinálni, amit edzésen se, nem is jött be. Most viszont visszatérek a jól bevált módszerekhez, újra dobogóra akarok állni a vb-n!” Hiszen tavaly Budapesten már megtette (videónkon a bronzmérkőzés látható).

S most is! Előbb a rutinos, vb- és Eb-3. horvát Nenad Zugajt múlta felül 3-0-ra, aztán a cseh Artur Omarovot 2-0-ra, majd a hozzá hasonlóan egy éve vb-bronzérmes fehérorosz Dzsavid Hamzatovot 2-0-ra. Az elődöntőben aztán egyetlen intéssel, 1-0-ra alulmaradt a későbbi győztes francia Mélonin Noumonvival szemben.

Szerencsére ez nem állította meg. A harmadik helyért kiírt mérkőzésen a svéd Kristofer Johansson volt az ellenfele. A ceglédi versenyző – az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás öccse – aktívabb volt és megcsinált egy levitelt, lábhasználat miatt azonban nem kapott pontot. Ezután a mérkőzésvezető megintette Johanssont, a svédnek térdelőállásba kellett lemennie. Lőrincz ekkor még nem tudott rajta pontot érő akciót végrehajtani, a rövid pihenő után azonban a negyedik percben ismét megintették a svédet, amiért már járt a pont a magyarnak, ráadásul ezúttal két pörgetés is következett további egy-egy pontért. A 3-0-s állás a folytatásban már nem változott.
Lőrincz Viktor a tavaly Budapesten elért harmadik helye után pénteken pályafutása második vb-érmét szerezte meg, ez a magyar küldöttség első taskenti érme. Reméljük, ezt szombaton megfejeli a bátyja és a többi honfitárs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.