Nem jegyezték még ilyen magasan a legjobb magyart

A jelenlegi legjobb magyar férfiteniszező, Fucsovics Márton a 139. helyen áll a friss világranglistán, ilyen magasan még sosem járt a 22 éves nyíregyházi játékos.

Deák Zsigmond
2014. 09. 22. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton a magyar tenisz csiszolatlan gyémántja, sokan gondolták, hosszú évekig ő lehet férfi szakágunk zászlóshajója. A nyíregyházi sportoló juniorként 2009-ben párosban US Opent, 2010-ben egyéniben wimbledoni tornát nyert.

Tehát az alaptehetségéről nehéz lenne vitát nyitni, ám a felnőttek között késett a berobbanása. Ráadásul az életvitele is hagyott kívánnivalót maga után, 2011-ben Hornok Miklós szövetségi kapitány kirakta a Davis-kupában szereplő válogatottból, kicsúszott a legjobb ötszázból a világranglistán, még az is felmerült, hogy befejezi a versenyzést. Szerencsére nem tette, összeszedte magát, a Davis-kupában legyőzte például a korábban Roger Federert is verő lett Ernests Gulbist, s folyamatosan kapaszkodik feljebb, tavaly ő lett itthon az év teniszezője. Jelenleg három pozíciót javítva eddigi legjobbjaként 139. a világranglistán, legutóbbi a szlovákiai Nagyszombaton volt elődöntős a helyi challenger tornán, ezen a héten az erdélyi Nagyszebenben versenyez. Esélyesnek tűnik, arra, hogy Sávolt Attila után nagyjából egy évtizeddel ő legyen a következő top 100-as férfi játékosunk. A rangsor élén továbbra is a szerb Novak Đoković áll.

A hölgyeknél természetesen a US Openen arató amerikai Serena Williams vezeti a listát, a kínai Li Na pedig a többiek rontása miatt az 5. helyre lépett előre, noha múlt héten bejelentette a visszavonulását. Honfitársnőink közül Babos Tímea a legjobb, kilenc pozíciót rontva a 113. Abból kiindulva, hogy volt már az 59. is 2012 nyarán, van hová emelkednie. Bár ő ebben az évben inkább női és vegyes párosban villogott, wimbledoni finálé és Roland Garros-elődöntő rá a bizonyíték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.