Neymar bosszút áll a vb-n őt letaglózó Zúnigán

Dunga Neymart nevezte ki csapatkapitánynak, aki máris jeges vödörre hívta ki az őt a vb-n szétrúgó Zúnigát.

Ch. Gáll András
2014. 09. 05. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapatkapitány kétféleképpen lehet valaki: vagy a társak választják meg, vagy az edző, szövetségi kapitány nevezi ki. Általában igaz, hogy az első verzió az erősebb legitimáció, de esetünkben nem feltétlenül az. Dungának, a hazai világbajnokságon „elszenvedett” negyedik helyezés miatt megbukott Scolari utódjának ugyanis megvan az aranyfedezete. 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett vb-n ugyanis középpályásként és csapatkapitányként ő vezette vb-aranyra az elsősorban Romario által fémjelzett gárdát, ez ad hitelt e döntésének. Ami talán nem minden kockázattól mentes, hiszen a Barcelona ifjú, pályán és pályán kívül is szertelen csillaga a játékintelligenciája és habitusa által is e posztra termett Thiago Silva helyébe lép, de Dunga magabiztosan jelentette ki a válogatott csütörtöki sajtótájékoztatóján: „Neymar nagy játékos, a képességei számítanak, nem a kora.”

Ezt legközelebb a Kolumbia elleni, szombaton Miamiban rendezendő tesztmérkőzésen igazolhatja. Az ellenfél annyiban kellemes emlékeket ébreszthet, hogy a vb-negyeddöntő újrajátszása következik, és a brazilok akkor nyerték utolsó mérkőzésüket a tornán, utána két letaglózó verésben volt részük. Neymar számára azonban borzalmas végkifejletet hozott a meccs, hiszen Zúniga durva szabálytalanságát követően csigolyatörést szenvedett, esélye sem volt rá, hogy az elődöntőben és a bronzmeccsen játsszon. Iszonyú fájdalmak és könnyek között hagyta el Fortalezában a pályát, de a jelek szerint most már minden rendben van a kedélyével, mert a Miamiban ismét ellene készülő Zúnigát a nálunk is terjedő jeges vödrös akcióra hívta ki.

Ami azért a megbocsátás jelének is tekinthető, és a belátás kifejezetten csapatkapitányi erény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.