Szenzáció: a hazai 13. továbbjut a BL-ben!

Tízen mondtak nemet az indulási lehetőségre, így vághatott neki az OSC a vízilabda Bajnokok Ligájának.

Ch. Gáll András
2014. 09. 26. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyáron roppantul megerősödött az OSC. Szegedről érkezett az edzője (Vincze Balázs) és a főszponzora (A Híd), a négy égtáj felől pedig az új igazolásai. Ettől azonban még visszamenőleges hatállyal nem íródott át a tavaszi bajnoki helyezése, és tizenharmadikként csak úgy vághatott neki a legrangosabb kontinentális klubkupának, ha az első Eger és a második Szolnok mögötti egyletek, tehát a 3-12. helyezettek mindannyian azt mondták a váratlanul adódó lehetőségre: nem, nem és nem. Egészen pontosan tehát tíz nem hangzott el, míg a 13. helyről az OSC rávágta, igen.

Azért ez nem akármi, ehhez képest a főtábla elérése már gyerekjátéknak ígérkezik. Az első selejtező körben két hatos csoportban tizenketten játszanak, és öten-öten tovább is jutnak. Az orvosegyetemisták – akiknek elődei egyébként 1973-ban és 1979-ben BEK-et nyertek – ezt gyakorlatilag már meg is tették, hiszen csütörtök késő este 9-9-et játszottak az orosz Volgograddal, míg péntek délelőtt 8-4-re verték a szerb Radnicski Kragujevacot. A magyarok gyengén, 1-3-as első negyeddel rajtoltak, de 3-0-ás második szakasszal már félidőre fordítottak, és az utolsó, ugyancsak 3-0-ás negyeddel adták meg a kegyelemdöfést.

Péntek este az olasz Posillipóval, szombaton a grúz Ligamus Tbiliszivel folytatódik, vasárnap pedig a házigazdával, a francia Marseille-jel zárul az első kvalifikációs fázis.

Ahonnan tíz túlélő, köztük az OSC érkezik a másodikba, ahol hat kiemelt, a Szolnok mellett a Primorje Rijeka, a Pro Recco, a Crvena Zvezda, a Duisburg és a Yumze Isztambul várja őket. A tizenhat gárda négy négyes csoportot alkot majd, október 17–19. között tornarendszerben körmérkőzik, és minden kvartettből ketten lépnek tovább. Ők október 29-én és november 12-én oda-visszavágós, kieséses rendszerben, négy párban – elsők a másodikokkal – csapnak össze. A négy győztes pedig felkerül a BL 12-es főtáblájára, amelynek úgynevezett „szabad kártyás” tagja az Eger, a Jug Dubrovnik, a Barceloneta, a Spandau, az Olimpiakosz Pireusz, a Brescia, a Partizan Beograd és a Galatasaray.

Még elméletben sem egyszerű bejárni ezt az utat, hát még gyakorlatban. De aki ott lesz a legjobb tizenkettőben, attól már csak egy lépés a végjáték, a Final Six. A hatos döntőnek, csakúgy mint tavaly, idén is Barcelona ad otthont jövő május 28. és 30. között, és a Barceloneta ismét automatikus résztvevő. Ez azért nem túl kedvező hír, mert a fix főtáblás egyleteket máris kettéosztották, és a katalánok mellé kapott besorolást az Eger, a Brescia és az Olimpiakosz, a másik ágra pedig a Partizan Beograd, a Jug Dubrovnik, a Spandau és a Galatasaray. Az Eger hatosából tehát – a Barceloneta bérelt helye miatt – ketten emelkednek ki a hatba, a túloldalról pedig hárman.

Ez újabb furcsaság. De ahhoz képest semmi, hogy az OSC 13. létére BL-selejtez. Sőt minden bizonnyal tovább is jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.