Újságírók anyázták az északíreket verő Détáriékat

Belfastban a 2-1-es magyar sikeren úgy kiborult két magyar kolléga, hogy melegebb égtájra küldte Détáriékat.

Ch. Gáll András
2014. 09. 04. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság a fogadások hazája. S mivel Észak-Írország is az ország része, a megállapítás London mellett Belfastra is igaz. Itt játszotta soros vb-selejtezőjét válogatottunk majdnem napra pontosan huszonöt évvel a most vasárnapi, Üllői úti Eb-selejtező előtt, 1989. szeptember 6-án. Két kollégánk pedig úgy döntött, fogadást köt a mérkőzésre, és 2-0-s magyar győzelmet tippelt. Nem tettek fel eszelős összeget, de mivel ez a végkifejlet, különösen a helyiek számára, egészen valószínűtlennek tűnt, őrült oddsot kínáltak.

Ez már csak azért sem csoda, mert nem egészen egy évvel korábban, 1988 októberében fiaink a Népstadionban is csak nagy nehezen, Vincze István 85. percben bepréselt góljával gyűrték le 1-0-ra az északíreket, akik ráadásul otthonukban nem is megkettőzött, de rendre megháromszorozott erővel és eltökéltséggel küzdenek. Csakhogy abban a magyar válogatottban, három esztendővel a mexikói csapás – no meg persze az azt megelőző tündöklés – után klasszisok is futballoztak.

Kovács Kálmán például már az első negyedóra végén vezetést szerzett, majd még szünet előtt Bognár György 2-0-ra alakította az állást. Kollégáink nem ittak előre a medve bőrére, feszengve várták a folytatást, de a második játékrész derekán számolgatni és tervezgetni kezdtek. A hajrára eljutottak oda, hogy másnap átruccannak Londonba, ahol egy mozgalmas hetet feltétlenül eltöltenek, aztán hazafelé esetleg még útba eshet Párizs is, és még akkor is marad a pénzből szépen. A percek peregtek, a hangulat tetőzött, a fogadásból kimaradtak sárgultak az irigységtől, aztán elérkezett a 89. minutum – és Norman Whiteside szépített.

A sajtótribünről keserves káromkodás hangzott, ami a meccs lefújását követően megismétlődött. Pedig a magyar válogatott így is nyert 2-1-re, de a győzelemért járó – akkor még – két pont a két újságíró veszteségéhez képest elenyészett. Hőseink ezzel a töltettel baktattak a sajtótájékoztató helyszínére, és amikor szembetalálkoztak az idegenbeli sikert ünneplő Détári Döméékkel, azok joggal várták a gratulációt. Ehelyett elküldték őket a jó édes anyjukba, hogy azzal szórakozzanak.

A fiúk nem értették. Hát ilyen jók lennénk, hogy Belfastban 2-1-re nyerni is kevés? Aztán megértették. És nem megsértődtek, hanem habitusuktól függően sajnálkoztak vagy röhörésztek.

Mert akkoriban még ilyen idők jártak. Hogy akadt újságíró, aki Belfastban 2-0-s vendéggyőzelemre fogadott, és akadt olyan magyar csapat, amelyet le lehetett teremteni a „csupán” 2-1-es sikerért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.