A kézilabda Mourinhója: sajátos stílusban a magyar kispadon

Nem érdekelte a fizetése, nem kerül többe elődeinél. Olimpiai aranyat akar nyerni Talant Dujsebajev.

TK
2014. 10. 10. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor Mocsai Lajos augusztus végén visszaadta a megbízatást, utána vettük fel a kapcsolatot Dujsebajevvel, arra már nem emlékszem, hányadik volt a jelöltlistánkon, amelyen három külföldi edző mellett magyar szakemberek is voltak, mert nem a külföldi volt a célunk, hanem a legjobb megoldás. Tárgyaltunk másokkal is tehát, a szűrő az volt a külföldiek esetében, hogy csak Magyarországon voltunk hajlandók konzultálni, ez is jelezte az érdeklődők szándékainak komolyságát. Felvetődött átmenetileg az Ortega–Pastor duó is, de nem éreztük szerencsésnek, lettek volna konfliktusforrások. Kikértük a válogatott kulcsjátékosainak véleményét is, amely ez esetben szerencsére egybeesett a szövetség választásával” – mondta el Vetési Iván a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

„Persze azzal vállalunk kockázatot, hogy Dujsebajevnek van egy másik klubfeladata is a Kielcénél, de a két leterheltség jól elválasztható egymástól a versenynaptár világos elhatárolásai miatt. És éppen ezért választottunk mellé az ő javaslatára magyar segítőt. Így nincs a dolognak nagyobb rizikója, mint egy főállású kapitányt választani, ráadásul szezon közben nehéz ilyen szabad szakembert találni és tulajdonképpen Mocsai is a feladat mellett vitte a kézilabda akadémiát. Plusz Dujsebajev személyét, szenvedélyét telitalálatnak éreztük, ő ráadásul jóban van a magyar élcsapatok edzőivel is. Ő abban is különleges ember, hogy nem a fizetéséről tárgyalt, s nem is kerül többe az elődöknél. Olimpiai aranyérmet akar nyerni, mert az hiányzik a gyűjteményéből” – jelezte az elnök.

Vetési hozzáfűzte: „Sótonyi László valóban több lehet, mint másodedző, nem véletlenül hívjuk szövetségi edzőnek. Rajta múlik, hogy el akar-e abba az irányba mozdulni, amit el tudunk képzelni, nevezetesen hogy egyszer átvegye majd a posztot Dujsebajevtől, aki egyébként nagyon felkészülten érkezett, a 28-as kerete lényegében készen volt. Hogy megvan-e a veszélye, hogy ő a kézilabda Mourinhójaként túl heves lesz? Biztosan, hisz ilyen a habitusa, de ez valószínűleg kellett a tréneri sikereihez is. Nem látok ebben kockázati tényezőt, mert ugyanakkor fegyelmezett ember is, akinél már egyre nehezebben szakad el a cérna. Arra viszont számítsunk, hogy sajátos stílusában a kézilabdázói mellett nyomás alatt tartja majd a játékvezetőket és a zsűriasztalt is – senki se készüljön mellette nyugodt életre.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.