Amikor 17 ponttal vertük a Real Madridot

Negyvenöt éve még pariban voltunk a Real Madriddal.

Ch. Gáll András
2014. 10. 08. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán 19 órakor a székesfehérvári Vodafone Sportcentrumban fogadja az Alba Fehérvár férfikosárlabda-csapata a nyolcszoros Euroliga-győztes, 34-szeres spanyol bajnok Real Madridot, az NBA-n kívüli világ talán leghíresebb, legpatinásabb együttesét. A friss spanyol Szuperkupa-győztes vasárnap a bajnoki nyitányon 70–57-re verte a Gran Canariát, s ahogy Jorge Pérez sajtófőnök tegnap lapunknak elárulta, Rudy Fernándezzel az élen összes világsztárját elhozza Pablo Laso edző.
A bemutató meccsen nyilván nem az a céljuk Simon Balázséknak, hogy legyőzzék a négy világbajnokkal felálló sztárcsapatot, de valaha volt olyan idő – bármennyire hihetetlen is –, amikor a magyar bajnok tizenhét ponttal verte a Real Madridot

Már a padlón volt a Real Madrid

– 1969. december 12. volt, egy csütörtöki nap – idézte fel a 45 évvel ezelőtti hősi időket Gellér Sándor, minden idők egyik legnagyszerűbb magyar kosárlabdázója. – Tizenkilenc pontos hátrányunk ledolgozására készültünk a Honvéddal a Nemzeti Sportcsarnokban, előzőleg Madridban a svájci bíró machinációinak következtében 95–76-ra kikaptunk a spanyoloktól. Hazafelé jövet a zürichi reptéren összefutottunk a Marseille-ből hazatartó, a csehektől vb-selejtezőn elszenvedett 4–1-es vereség sokkhatásait nyögő futballválogatottunkkal, elképzelhető, milyen volt a hangulat

Ennek ellenére Gellérék felszívták magukat a visszavágóra olyannyira, hogy 40 másodperccel a vége előtt 20 ponttal vezettek, de itt meg a jugoszláv játékvezető bánt el velük, és hiába győztek 85–68-ra, 163–161-es összesítéssel kiestek a nyolcaddöntőben.
– Akkor még 22 éves fiatal játékosként csak Gyulai Géza cseréje voltam, Banna Valér, Hódy Szabolcs, Gyurasits István és Lendvai Ödön egészítette ki a kezdő ötöst. Gyurasits „Turpi” a világ legnyugodtabb játékosa volt, de a bírói csalások annyira felháborították, hogy a második félidőben felrúgta a lelátóra a labdát. A meccs utáni banketten, a Margitszigeten a jugó bíró odajött hozzánk, és engesztelésül mindannyiunkat meghívott egy italra. Apró szépséghiba, hogy a fogadáson minden ingyen volt – említette Gellér.
A legendás kosaras még hosszú percekig mesélt az akkori idők legjobb centere, az amerikai Clifford Luyk palánkos horogdobásairól – amit Gyurasits kétszer is „lesapkázott” –, Banna Valér szenzációs dobóformájáról és az Ausztráliába disszidált Hódy Szabolcsról.

Manapság persze nincsenek az említettekhez fogható játékosok a magyar kosárlabdában, ennek ellenére különleges látványosságot ígér a fehérvári gálameccs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.