Átgyalogolt nehéz riválisán a középsúlyú klasszis

A profi boksz középsúlyának egyik klasszisa, ha nem a legjobbja, a világszervezetektől független ranglistát vezető kazah Gennagyij Golovkin legutóbbi vb-derbijét is kiütéssel abszolválta nehezebb és keménynek ígérkező mexikói riválisa, Marco Antonio Rubio ellen.

Deák Zsigmond
2014. 10. 19. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gennagyij Golovkin 1982 áprilisában született a kazahsztáni (akkor még szovjet) Karagandi városában, s hamar megmutatkozott boksztehetsége. Junior világ- és felnőtt Ázsia-bajnokként érkezett a 2003-as bangkoki világbajnokságra, ahol szenzációs teljesítménnyel sokkolta a középsúlyú mezőnyt (benne a kiesett Balzsay Károlyt), s lett aranyérmes. A 2004-es athéni olimpián a döntőig menetelt, ahol viszont vitatható módon felülmúlta őt Erdei Zsolt korábbi nagy ellenfele, az orosz Gajdarbek Gajdarbekov.

Golovkin profiként is találkozott az említett magyar kiválóságokkal, hiszen szintén a hamburgi Universum Box Promotion kötelékében vágott bele hivatásos karrierjébe. 2006 májusi, düsseldorfi debütálásakor honfitársunkat, Balogh Gábort ütötte ki pillanatok alatt. A németekkel akadozott az előrejutása, ezért 2009 után szakított velük, Amerikába ment, s már tengerentúli menedzseléssel lett 2010-ben a WBA szervezet ideiglenes, majd rendes középsúlyú világbajnoka. Közvetve újra összefutott Erdeivel, amikor tavaly márciusban Madár jogtalan módon elveszítette a veretlenségét, Golovkin vívta a monacói gála főmérkőzését.

Az immár 32 éves kazah bunyóst lassan megismerték a tengerentúlon is, olyannyira, hogy rájöttek, a kategória talán legjobbja, ezért a nevesebb riválisok inkább elkerülik. Legutóbb azért menedzserei becserkészték a WBC ideiglenes vb-övét őrző Marco Antonio Rubiót. Ám a tapasztalt mexikói már a mérlegelésen veszített, hiszen nem tudta hozni a súlyhatárt, így a címének azonnal búcsút mondhatott, no meg százezer dollárnak a meccspénzéből. a GGG becenevű Golovkint nem zavarta a közjáték, vasárnapra virradóra a kaliforniai Carsonban a második menetben megrendítette a nála jóval nehezebb Rubiót, akit a mérkőzésvezető kiszámolt. A veretlen győztes mérlege 31-0, szinte csoda, hogy hárman végig állták ellene a meccsüket, de legutóbb ilyesmire bő hat éve került sor. A szervezetektől független középsúlyú ranglistát vezető világbajnok mostani derbije után kihívást intézett a WBC trónján ülő Miguel Cottóhoz. Az már valóban kemény küzdelem lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.