Bő két év szünet után tér vissza a magyar klasszis

A világversenyes éremhalmozó Káté Gyula a másfél év késéssel induló félprofi APB sorozatban húz újra kesztyűt.

Deák Zsigmond
2014. 10. 18. 1:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly márciusban a Magyar Nemzetben cikket szenteltünk az amatőr ökölvívás nemzetközi szövetsége, az AIBA új tervének, az APB-nek (AIBA Pro Boxing), amely egyéni sorozat profi szabályokkal, s innen is kvalifikálni lehet – a döntőbe jutással – a Rio de Janeiro-i olimpiára. Akkor úgy tűnt, két korábbi kiválóságunk, a 2005-ös vb-ezüstérmes Bedák Pál és az összesen hat világversenyes érmet termelő Káté Gyula elindul az APB-ben. Utóbbi másfél éve egyebek között ezt mondta: „Milyen jó, hogy megjegyeztem London után: soha ne mondd, hogy soha! Hisz amikor kezdett kristályosodni az APB rendszere, rájöttem, ez kell nekem. 64 kilóra már nem megyek le, szerintem a korábbi sérülések is részben a fogyasztásból adódtak. 69-hez viszont még jöhet rám egy-két kiló izom, parádés lesz!”

Ám a parádé egyelőre elmaradt, hiszen a sorozat csak nem akart elindulni. Bedák a közben felmerülő rostákon fennakadt, a szintén megkeresett Harcsa fivérek közül a 81 kilós Norbertre végül mégsem volt igény, a 75 kilós, Eb-harmadik, olimpiai ötödik Zoltán pedig maradt az „igazi” amatőröknél. Végül csak az idén februárban már 32 éves Káté vág neki az egy hét múlva végre tényleg elkezdődő APB-nek, október 25-én Bakuban az ukrán Denisz Lazarov lesz az első ellenfele. Januárig még három hatmenetes derbit vív szintén az azeri fővárosban, de már most is beljebb van több ezer dollárral, amit az aláírásért kapott, s az összeg minden egyes meccsel nő. Mivel a magyar szövetségnek pluszban jár a pénzdíj harminc százaléka, mindenkinek érdeke az eredményesség. Ám bő két év kihagyás után van-e reális esélye már-már veterán bunyósunk jó szereplésére?

„London után tavaly nyáron Pestszentimrén vívtam egy bemutató mérkőzést, a TF-en végzem a testnevelő tanári szakot, s noha edzettem végig, valóban hosszú volt a kihagyás. Természetesen Öcsi bácsival [Szántó Imre mesteredző – a szerk.] készülök, méghozzá keményen, most el is vagyok fáradva. A jövő héten már rápihenek a meccsre, így visszatérhet az élességem és kedvem. Az ellenfélről néztem pár videót, van félprofi-tapasztalata a WSB-ből, ügyes, erős srác, nagyon jók a horgai, nehéz dolgom lesz” – mondta Káté. Arra kérdésre, hogy miért vágott bele két év szünet után újra a bunyóba, őszintén válaszolt: „Elsősorban, hogy pénzt keressek, de a szakmai siker és az ötkarikás-kvalifikáció is motivál. Ha összejön Rio, az már a negyedik olimpiai részvételem lenne, s a nagy számok törvénye alapján egyszer talán jól szerepelnék.”

Káté kategóriájában, váltósúlyban Lazarov, valamint egy török, osztrák és kenyai rivális mellett szerepel az olimpiai bronz- és vb-ezüstérmes orosz Andrej Zamkovoj (Bacskai Balázs egykori kemény ellenfele), a tavalyi vb-harmadik örmény-német Arajik Marutjan és a profiknál a WBO szervezet Eb-címéig jutott azeri Fariz Mammadov. (Utóbbi azért szerepelhet itt, mert húsznál kevesebb hivatásos mérkőzést vívott.)

Káténak nehéz dolga lesz, de ő sok mindenre képes, a 2011-es amatőr vb nyolcaddöntőjében például megverte a tavalyi világbajnok kazah Danjar Jeleuszinovot:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.