Budapest felbolydult méhkas lesz szombaton

A 22 ezres részvételi rekord is megdőlhet a 29. SPAR Budapest Maratonon. Olimpiai bajnokok is futnak.

2014. 10. 09. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megvolt az október 12-i időpontunk, s mivel december közepén elindult a nevezés, velünk együtt hozzávetőleg tizenötezren így készültek, ennyien jelentkeztek be előre” – mondja a rendező Budapest Sportiroda részéről Kocsis Árpád versenyigazgató. Akitől megtudjuk, hogy az utolsó hat hétben gyakorlatilag újra kellett szervezni az eseményt, mert korántsem volt biztos például, hogy az a közterület, ami vasárnapra szabad volt, szombatra is az lesz. A maratoni táv pedig mégiscsak 42 km-en keresztül nyúlik el a fővárosban, annak frekventált pontjait érintve.

„Azért is nagyobb a drukk bennünk a megszokottnál, mert a szombat jóval mozgalmasabb nap Budapesten, mint az inkább csendes vasárnap. S annak ellenére, hogy az esemény napján változtatunk kellett, kevesen léptek vissza. Inkább csak azok a külföldiek, akik már semmiképpen sem tudták megoldani, hogy egy nappal előbbre írassák át a repülőjegyüket” – mondja Kocsis Árpád, és egy első hallásra meglepő adatot is említ: a Budapest Maratonra legalább háromezer futó érkezik külföldről, mintegy ötezer kísérővel, és a nyolcezer „futóturista” – a BSI ügyvezetője ezt a találó kifejezést használja – bizony idegenforgalmi szempontból is jelentős tényező. Mindezt a város is felismerte, jelzésértékű, hogy Tarlós István főpolgármester a fővédnök, és a 11 órakor kezdődő maraton rajtját is ő lövi majd el a Városligetben.

Magán a klasszikus megméretésen 5500 indulóval már biztosan lehet számolni, ami részvételi rekord lesz, hiszen tavaly először sikerült négyezer résztvevő fölé jutni, a többi távon rajthoz állókkal pedig a 2013-as 22 ezer fős „összcsúcs” is megdőlhet. A maratont lehet teljesíteni négyfős váltókban, lesz egy „testébresztő” 30 km-es erőpróba is, emellett minimaraton (7 km), maratonka (2,7 km), gyaloglás (2,7 km) és családi futás (700 m). (Ezekről részletes információk a www.futanet.hu oldalon olvashatók.)

Összefoglaló a tavalyi, 28. SPAR Budapest Maratonról:

Kuriózum, hogy a futófesztiválon igen erős kajakos különítmény méreti meg magát szárazon: a különböző távokon rajthoz áll az olimpiai bajnok Szabó Gabriella és Dombi Rudolf, a londoni játékokon ezüstérmes Tóth Dávid és az Eb-1. Szalai Tamás. De futócipőt húz olimpiai bajnok kardozónk, Szilágyi Áron a csapatban vele együtt vb-bronzérmes Iliász Nikolásszal, Gémesi Csanáddal és Szatmári Andrással. Olimpiai bajnok vízipólósaink közül Benedek Tibor és Gergely István az aktív sportpályafutását már lezárta, s ugyan a részletes nevezési listát nem láttuk, gyanítjuk, ők sem a gyaloglásra jelentkeztek.

Az idei maratoni táv útvonala:

Szombaton a 29. SPAR Budapest Maraton mezőnyének mozgása miatt 7.30 és 16.45 között az I., az V., a VI., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületekben forgalmi korlátozások lesznek. A lezárt szakaszokat a futók elhaladását követően folyamatosan megnyitják. A pálya mentén útvonal-biztosítók és rendőrök irányítják a forgalmat, és csak a munkájukhoz szükséges legrövidebb ideig veszik igénybe az autósok türelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.