Dujsebajev-premier, győzelemmel

A magyar férfikézilabda-válogatott kínkeserves mérkőzésen 31–30-ra győzött a portugálok ellen.

NT
2014. 10. 29. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház, több mint kétezer szurkoló előtt debütált szövetségi kapitányként a kirgiz–orosz–spanyol Talant Dujsebajev, aki az első külföldi szakvezető a csapat történetében.

A nyitómeccsen sérülés miatt három alapember, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is hiányzott. A komoly nemzetközi eredményekkel nem rendelkező, de néhány jó képességű játékossal felálló, szélvészgyors portugálok végig remekül tartották magukat.

Rögtön az első támadásnál a beállósról, Bánhidiről letépték a mezt, a megítélt büntetőt Császár értékesítette. Az irányító 2–2-nél hétméterest rontott, majd 6–5-nél róla is leszakították a mezt. A védelmek nem jeleskedtek, majd negyedóra elteltével lassan összeállt a magyar fal, Mikler is védett két alkalommal, és sikerült 11–7-re ellépni.

Emberhátrányban időt kértek a portugálok, és még gyorsabb fokozatba kapcsoltak. Felzárkóztak 12–10-re, majd Dujsebajev kért időt. A vendégek minden egyes bekapott gól után egyből indítottak, így tartották a lépést, és végül 19–15-tel mentek pihenni a felek.

A második félidő portugál gólokkal – főleg Rocha volt elemében – és Quintana-védésekkel indult, így a 37. percben 19–19 lett az állás. A hétperces gólcsendet Balogh törte meg. Kettős emberelőnyben semmi sem sikerült, mi több, kiegészülve a portugálok először szereztek vezetést (41. perc: 21–22). Jött is a „Harcoljatok!” buzdítás a lelátóról.

Spinola elkapta a fonalat, sorra dobta a gólokat a Miklert rövid időre felváltó Székelynek. Gulyás két gólja az egyenlítést jelentette, ám a visszarendeződés továbbra sem ment. A 47. percben már 24–27-re vezettek a Rocha vezérelte vendégek, következett az időkérés. Valamelyest sikerült faragni a hátrányból (27–28), ám Zubai kiállítása rosszkor jött.

A hajrában fokozódtak az izgalmak, jött az egyenlítés, majd egy Mikler-védés. A kapitány időt kért, egy perccel a vége előtt pedig Császár büntetője eredményes volt. A portugálok is időt kértek, de eladták a labdát, így a magyar csapat nagy nehézségek árán otthon tartotta a fontos két pontot.

„Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz – mondta a találkozó után a szövetségi kapitány –, mert a portugálok sokkal jobbak, mint amilyennek tartják őket. A legfontosabb volt, hogy nyertünk. Az ellenfelünk nagyon gyorsan játszott, gyors támadásokat vezetett, ezzel szemben nem volt hatékony a védekezésünk. A folytatásban sok dolgunk lesz, sok hibával játszottunk, ezeket ki kell javítani.”

Dujsebajevet azzal az egyértelmű szándékkal nevezték ki, hogy juttassa ki a válogatottat a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, majd a 2016-os riói olimpiára.

A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

Eredmény:

5. selejtezőcsoport, 1. forduló:

Magyarország–Portugália 31–30 (19–15)

Gól: Császár 5/2, Gulyás 5, Nagy K. 5, Balogh 4/3, Ilyés 3, Ancsin 3, Bánhidi 2, Bodó 2, Iváncsik 1/1, Varsandán 1, illetve Rocha 9, Solha 7/3, Duarte 6, Spinola 4, Portela 2, Magalhaes 1, E. Silva 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.