Európa késve, de Ázsia és Amerika nyomába eredt

A 250 nap múlva kezdődő I. bakui Európa Játékokon ötkarikás kvóta szerezhető. Hazánkat rendezésre kérték fel.

Deák Zsigmond
2014. 10. 07. 1:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes módon két földrész monumentális sporteseményének története is 1951-től datálódik, hiszen ekkor volt a premierje Buenos Airesben, illetve Újdelhiben a Pánamerikai és az Ázsia-játékoknak. Érdekes módon az öreg kontinens a legtöbb sportágban jól prosperáló Eb-k miatt eddig nem hozta össze a maga hasonló nagyszabású rendezvényét, ám 250 nap múlva, 2015 júniusában Bakuban megkezdődik az I. Európa Játékok. Amelynek ötkarikás jellegét erősíti – noha nincsenek olimpiai jogosítványai –, hogy az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) hozta tető alá, s itthon a MOB égisze alatt fut majd a magyar csapat.
Éppen ezért zajlott tegnap a szervezet székházában a viadalról tartott sajtótájékoztató, ahol Szabó Bence főtitkár elmondta, épp ideje volt, hogy Európa is beálljon a sorba. „Amikor a venezuelai vívásban dolgoztam, magam is megtapasztalhattam, hogy ott egyfajta kis olimpiaként tekintenek a Pánamerikai Játékokra. Mindannyiunk közös érdeke, hogy idővel az Európa Játékok is hasonló rangot vívjon ki magának.” Szabó Bence hozzátette, 19 sportág 24 olimpiai és 5 nem olimpiai versenyszámában 6342 sportoló méri össze a tudását június 12. és 28. között, összesen 253 számban avatnak győztest.

Mint Fábián László, a MOB sportigazgatója, a bakui magyar csapat leendő vezetője elmondta, erősen heterogén lesz a verseny. „A legtöbb sportágban a legjobbak vesznek részt a küzdelmekben, a triatlon, a sportlövészet és az asztalitenisz győztesei olimpiai kvótát szereznek, míg például a vizes sportágakban 17 év a felső korhatár, atlétikában pedig a harmadik divízió szerepel majd, így mi nem.” Körülbelül 150-170 magyar vesz majd multisporteseményen (nagyjából, mint egy olimpián), a kvalifikációs időszak 2015. május 1-jén zárul. Az eredményesség nehezebben megjósolható a már említett sokrétűség miatt. „Az esemény rangját emeli, hogy több sportág, így az atlétika, az úszás, az ökölvívás, az íjászat, a kerékpár, a tekvondo és a röplabda versenyei beleszámítanak a kvalifikációs pontversenybe” – mesélte Fábián. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója pedig aláhúzta, jó esély mutatkozik arra, hogy az örmények is részt vegyenek a játékokon a két ország feszült viszonya ellenére. „Ez a multisportesemény remek lehetőség azoknak az országoknak, városoknak, amelyek olimpia rendezésére nem képesek, viszont rangos nemzetközi viadalnak szeretnének otthont adni. Esetleg főpróba egy majdani ötkarikás pályázat előtt” – tette hozzá.

Ezek után megkérdeztük, ha már 2017-ben Győr rendezi földrészünk ifjúsági játékait (EYOF), s jelentkezünk a 2024-es olimpia házigazdaságára, nincs-e esetleg tervben az Európai Játékok is. „Aktuális a felvetés, hiszen legutóbbi találkozásunkkor Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke félrehívott, üdvözölte olimpiarendezési szándékainkat, s javasolta, hogy Magyarország, Budapest pályázza meg a 2019-es esemény megrendezését. Ám erről még egyelőre nincs szó” – mondta Szabó Bence.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.