Fejtetőre állt a világ: a király visszatért

Kedd este útjára indul a gyönyör a világ legszínvonalasabb bajnokságában.

Ch. Gáll András
2014. 10. 28. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kosárlabda veszélyes üzem. Kevin Durant és Paul George lábtörése mindenesetre ezt látszik alátámasztani – a liga két szupersztárjának súlyos sérülése alaposan átírta az esélyeket az NBA alapszakaszának keddi rajtja előtt. Mindez azonban eltörpül a „Király”, LeBron James visszatérése mellett, ami a pofozógép Cleveland Cavaliersből egy csapásra bajnokesélyest varázsolt.

Ahogy július 11-én a Sports Illustrated honlapján megjelent a LeBron James által jegyzett, esszé formájában közzétett bejelentés (I’m coming home – Hazatérek), a fogadóirodáknál azonnal a Cleveland Cavaliers kapta a legjobb oddsot a 2014–2015-ös bajnokság megnyerésére. Nem csoda: az ohiói születésű, profi pályafutását 2003-ban a Cavaliersnél kezdő, azóta kétszeres NBA- és olimpiai bajnok, négyszeres NBA-MVP megasztár évek óta a világ legjobb kosárlabdázója, s most, 30 évesen még ereje teljében van. Emlékezzünk csak: Michael Jordan 1996 és 1998 között, 33-35 évesen még három bajnoki címet tudott kipréselni önmagából és a Chicago Bullsból.

De önmagában James visszatérése abba a klubba, amelyet 2010-ben korábban sohasem tapasztalt csinnadratta közepette hagyott el a Miami Heat és a reménybeli bajnoki címek kedvéért, még nem garantálná a Cavaliers történetének első Larry O’Brien-trófeáját. (Ezt kapja a mindenkori bajnok.) Ehhez kell a kiegészítő személyzet is, és az megvan. Kyrie Irving 22 évesen már most a liga egyik legjobb és legponterősebb irányítója, másfél hónapja Madridban a torna MVP-jeként világbajnoki címre vezette a Team USA-t. És a nyáron Minneapolisból Clevelandbe szerződött az NBA egyik legjobb magasbedobója, a 26 éves, 208 centis, londoni olimpiai bajnok Kevin Love, aki nemcsak 26,1 pontot, 12,5 lepattanót és 4,4 gólpasszt átlagolt, hanem a tripladobásokban is jeleskedett, 40 százalék körüli hatékonysággal.

Szóval együtt van az újabb nagy hármas – Miamiban James, Dwyane Wade és Chris Bosh alkotta a jeles triót –, és a bukmékerek 4 az 1-hez adják a bajnoki címüket.

King James újra szülőföldjén: a Király visszatér

A majdani döntőbeli ellenfélnek még mindig a texasi „Muppet Show”, a veteránokat felvonultató címvédő, a San Antonio Spurs ígérkezik 5:1-es oddsszal. A jövő júniusi döntő idején Tim Duncan már a negyvenediket tapossa, Manú Ginóbili egy hónapra lesz a 38. születésnapjától, és Tony Parker is éppen krisztusi korba ér. De olyan erős a keret, és annyira rohamtempóban fejlődik az idei finálé MVP-je, a csak 23 éves Kawhi Leonard, hogy nem lehet leírni Gregg Popovich mester rutinos alakulatát.

Ha nem törik el Kevin Duncan lába – december előtt semmiképpen sem játszhat –, akkor az Oklahoma City Thunder lenne a nyugati favorit, de eltört, és így az irányító Russell Westbrookra, valamint a kongói–spanyol izomkolosszusra, Serge Ibakára hárul a terhek cipelése. Nyugatról még odaérhet a Los Angeles Clippers (Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan), esetleg a két friss világbajnokkal (Stephen Curry, Klay Thompson) és az elmúlt idényben még a Szolnoki Olajban (!) játszó Justin Holidayjel felálló Golden State Warriors.

Keletről esélyes lett volna a Cleveland mellett az Indiana Pacers, de hát legjobbjuk, Paul George sípcsontja eltört a válogatott edzőmeccsén, még szeptemberben. Messzire juthat viszont a korábbi MVP, Derrick Rose visszatérésével és a 215 centis katalán center, Pau Gasol leszerződtetésével megerősödött Chicago Bulls.

Persze a Jordan-korszak hat bajnoki címének megismétléséről álmodozni kissé elhamarkodott próbálkozás lenne

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.