Floridában keményen odacsaphatnak a magyarok

A juniorok mezőnyéből többen már a felnőtteknél is a világ legjobbjai közé tartoznak. Így Tóth Krisztián is.

2014. 10. 22. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A floridai Fort Lauderdale-ben 80 ország versenyzői lépnek tatamira, a korhatár 15-21 év, s a fiatalok között jó néhány nagy sztár lesz. A női 48 kg-ban a 19 éves japán Kondo Ami a regnáló felnőtt világbajnok a súlycsoportban, a nyáron Cseljabinszkban senki sem tudta legyőzni – előtte a budapesti GP-n viszont a negyeddöntőben kikapott Csernoviczki Évától –, s most akár összecsaphatna az ugyancsak 19 éves, vb-3. Amandine Buchard-ral is. A francia lány az Eb-n ezüstérmes volt, itt őt is Csernoviczki győzte le a döntőben, de most az 52 kg-ban indul.

A férfiak 90 kg-os súlycsoportjában ott lesz a 20 esztendős Tóth Krisztián, aki a vb-n ezüstérmet szerzett, előtte az Eb-n pedig bronzérmes lett, s az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyeken is remekelt: a budapesti és az ulánbátori állomáson második lett, míg Zágrábban győzött. S a felnőtt világranglistán a harmadik helyen áll! Ám a juniorok között is akad egy kőkemény ellenfele. A még csak 18 éves grúz Beka Gviniasvilivel eddig négyszer találkozott, és mind a négyszer kikapott tőle. Idén az ulánbátori GP döntőjében, valamint a bukaresti junior Eb nyolcaddöntőjében is, és ellenfelét azon a tornán sem tudta senki megállítani. A román fővárosban Tóth edzője, Pánczél Gábor szerint türelmetlen volt, és ezzel a KSI SE versenyzője is egyetért; ahogy mondta, taktikai hibát követett el, túl korán indított, ellenfele pedig kontrázott.

Tóth Krisztián és Gviniasvili Fort Lauderdale-ben pénteken a papírforma szerint az elődöntőben találkozik egymással, de ide versenyzőnknek könnyebb az útja: neki osztrák és holland riválison kell túljutnia, míg a grúz versenyző első ellenfele dél-koreai lesz, a második pedig japán vagy amerikai.

Ugyancsak pénteken lép tatamira a női 63 kg-os súlycsoport mezőnye, amelyben az idei junior Eb-t megnyert, s a nankingi ifjúsági olimpián is győztes, még csak 18 éves Gercsák Szabina (nyitóképünkön) is jó eséllyel pályázik az aranyéremre. A Hell Miskolci Judo Club versenyzője a bukaresti döntőben a junior vb-címvédő, szintén 18 éves holland Do Velemát győzte le, akivel most is a döntőben kerülhet szembe.

A világbajnokság programja ötnapos, az egyéni küzdelmekre szerdától szombatig kerül sor, a csapatversenyeket vasárnap rendezik meg. 1992 óta a 2011-es fokvárosi volt az első olyan junior-világbajnokság, amelyen nem volt magyar érmes, akkor egy nagyszerű sikersorozatunk szakadt meg. Tavaly, Ljubljanában sem sikerült javítani, a mieink közül egyedül Tóth Krisztián volt helyezett, de ő sem volt boldog a hetedik helyével. Mondani sem kell, hogy most sokkal többre számítunk, Tóth és Gercsák mellett a korosztályos Eb-3. Pupp Réka (48 kg) is éremesélyes, de a tizenegy fős magyar csapatból természetesen a többiektől is szívesen vesszük a bravúrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.