Hosszú Katinka: kétszázezer dollár már zsebben

Moszkvai diadalaival a Vaslady már százezer dollárnál tart, ugyanennyit kaphat majd az összesített elsőségért.

Ch. Gáll András
2014. 10. 06. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú a világkupa negyedik állomásán, Moszkvában tovább robogott az elmúlt hét végén: ezúttal hét számban győzött, a spanyolok klasszisa, Mireia Belmonte nem véletlenül jegyezte meg: „Csodálom Katinkát”. Az aranyak ráadásul ezen a versenysorozaton azonnal készpénzre válthatók, a nemzetközi szövetség, a FINA precízen közölte, mi mennyit ér. Eszerint a világkupa hét állomását három szakaszra osztják, az elsőbe Doha és Dubaj, a másodikba Hongkong és Moszkva párosa tartozik bele, és egy-egy szakaszgyőzelemért 50 ezer dollár jár. Katka mindkét periódusban az élen zárt – csakúgy mint a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos, akit az első etapon Gyurta Dániel követett másodikként –, ami százezer dolláros bónuszt fialt, és mivel már csak három verseny van hátra, az összesítésben is behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet. Jellemző, hogy míg a Hongkong, Moszkva duplázáson a férfiaknál az első kettő, azaz Chad Le Clos és az amerikai Tom Shields 162, illetve 138 pontot gyűjtött, addig a nőknél a 288 pontos Hosszút a holland Inge Dekker 126-tal követte csak. A négy eddigi próbát tekintve pedig így állnak: 1. Hosszú 643 pont, 2. Dekker 252.

A hátralévő három viadal, a pekingi (október 24–25.), a tokiói (október 28–29.) és a szingapúri (november 1–2.) ráadásul egyetlen egységet alkot, a hét verseny alapján kihirdetendő összesített győztesnek pedig újabb 100 ezer dollár üti majd a markát. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy egy-egy szám megnyeréséért 1500, egy világcsúcsért pedig 10 ezer dollár jár, akkor tökéletesen egyetérthetünk Hosszú Katinkával, aki a FINA honlapjának nyilatkozva úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, a kemény munka kifizetődik. Élvezem a versenyzést.”

Londoni egyéni olimpiai bajnokaink 35 millió forintos pénzjutalomban részesültek, Hosszú az idei rövidpályás világkupa-sorozaton ennek a másfélszeresét simán megkeresheti. Aki pedig irigyli, csinálja utána.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.