Hugoo, a győri kakas ezertől számol visszafelé

Mérföldkőhöz érkezett a visszaszámlálás a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) előtt.

2014. 10. 28. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami az előzményeket illeti, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) még 1991-ben hozta létre az európai ifjúsági olimpiai fesztivált (European Youth Olympic Festival, EYOF), s az európai szervezet 41., római közgyűlésén dőlt el, hogy Győr rendezheti 2017-ben a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

A 14–18 éves korosztály multisportrendezvényét a tervek szerint 2017. július 22. és 29. között, várhatóan 3000 résztvevővel rendezik. A versenyeket atlétika, cselgáncs, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna és úszás sportágakban bonyolítják le, de ha az Európai Olimpiai Bizottság novemberi, bakui közgyűlésén elfogadják, a műsorba a kajak-kenu is bekerülhet. S tekintettel arra, hogy ez igazán magyar sportág, nem bánnánk, ha az illetékesek rábólintanának a programbővítésre.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége 2011. június 17-én, a győri önkormányzat pedig 2011. június 24-én egyhangú határozattal hagyta jóvá a pályázati szándékot a 2017-es évi EYOF megrendezési jogáért. A magyar kormány 2011. november 17-én döntött a rendezési jog elnyerése esetén szükséges kormányzati intézkedésekről. 2012. május 7-én pedig a MOB, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a programban érintett kilenc magyar sportági szakszövetség háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a 2017-es EYOF rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében.

Idén februárban pedig az is eldőlt, hogy a győri ifjúsági seregszemle kabalafigurája, a már korábban bemutatott kakas a Hugoo nevet kapta. Ezt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere a budapesti Hungexpón zajló utazáskiállításon jelentette be. (Nyitóképünkön Borkai Zsolt és Hugoo társaságában az EYOF arca, Jakabos Zsuzsanna Eb-ezüstérmes úszó.)

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az infrastrukturális beruházások jól haladnak a Rába-parti megyeszékhelyen, ahol a bakui döntéstől függetlenül építenek egy nemzetközi színvonalú kajak-kenu pályát.
Korábban Borkai Zsolt úgy nyilatkozott: olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez egy szállodaberuházás is társulna.

Győrben legutóbb augusztus végén járt az Európai Olimpiai Bizottság szemlebizottsága. A küldöttség akkor az épülő és befejezéséhez közeli multifunkcionális csarnokot és a versenyuszodát is megismerhette. A sportvezetők elismeréssel nyilatkoztak a látottakról.

„Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a 2017-es EYOF-ra megfelelő ütemben építsük azt az elsősorban sportinfrastruktúrát, amely garantálja, hogy jól szervezett, komoly versenyt rendezhessünk. A tervek között szerepel egy kisebb olimpiai falu kialakítása is, amelynek lakásait aztán bérbe adhatnák vagy értékesítenék. Van mit tennünk még, de úgy látom, jól haladnak a munkálatok” – fogalmazott Borkai Zsolt.

A soron következő nyári EYOF-ot a grúziai Tbilisziben rendezik 2015-ben, majd ezt követően, két évvel később kerül sor a győri fesztiválra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.