Integrációs sportnap: az érték bennünk van

Ép és fogyatékossággal élő középiskolásoknak rendeztek integrációs sportnapot csütörtökön Veszprémben.

LR
2014. 10. 09. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes országgyűlési képviselő, uniós biztosjelölt a legszebb célnak nevezte azt, ha valaki azért dolgozik, hogy egy közösség minden tagja egyenlő esélyeket kapjon, még ha különböző adottságokkal rendelkezik is. A politikus azt mondta, Veszprém már többször adott otthont hasonló rendezvénynek, a cél az, hogy országosan és uniós szinten is mind többször példát tudjon mutatni a város.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosa a rendezvény üzenetét úgy fogalmazta meg: „az érték bennünk van”, és fontos, hogy az érintettek meg is tudják mutatni ezeket az értékeket, amire a közös sportolás kiváló alkalmat teremt. A miniszteri biztos hozzátette: mindenki teljes életet szeretne élni, ehhez azonban egymás elfogadása szükséges, és ha lehetőséget kapnak a fogyatékossággal élők, olyan életpálya is kirajzolódhat, amely példa lehet az épek számára is, utalt a jelen lévő Dani Gyöngyi paralimpikon vívóra.

Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke azt mondta, a Rehabilitáció – Érték – Változás nevű 2012. és 2014. között csaknem ötmilliárd forintos költségvetéssel zajló uniós program célja az, hogy képzést nyújtson a megváltozott munkaképességű embereknek, segítve a munkába állásukat. A programban részt vevő három nagyvállalatnál folyó képzések mintegy háromezer embert érintenek.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, a végső cél az, hogy az egész városban megvalósuljon, ami ezen a sportrendezvényen, vagyis mindenki egyenlő esélyt kapjon az élet valamennyi területén. Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, „olyan lesz az ország, ahogy a többség bánik azokkal, akiknek szolidaritásra van szükségük”. Az integrációs sportnapon tíz sportágban mérhette össze tehetségét, tudását kilencven egészséges és nyolcvanegy fogyatékossággal élő középiskolás. A rendezvény része az Európai Unió azon foglalkoztatási programjának, amely a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedési esélyeinek javítását célozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.