Kajakos aranyesély két évvel az olimpia után

Érdekes hír járta be a hét végén a világhálót. Doppingvétségen érték az olimpiai bajnok ausztrál férfikajaknégyes egyik tagját. Állítólag visszamenőleg a londoni játékokon adott mintáját újra ellenőrzik, s ha abban is tiltott szerre bukkannak, elvehetik az ausztráloktól az aranyérmet, így a második helyezett magyar hajó léphet elő győztessé.

2014. 10. 12. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy júliusi, magyarországi mintavétel után lett pozitív a doppingtesztje az ausztrál Tate Smith-nek. Hogy miért éppen nálunk ellenőrizték? Ez akár összeesküvés-elméletek gyártására is okot adhat, de valószínűleg csupán azért Magyarországon látogatták meg az ellenőrök, mert az ausztrálok rendszeresen Szolnokon edzőtáboroznak az aktuális világverseny – idén a moszkvai vb – előtt.

Smith-t két évre eltiltották a versenyzéstől, így már biztosan nem állhat rajthoz a riói olimpián. Ennél sokkal izgalmasabb következmény lehet, hogy ausztrál információk szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség WADA elemzi londoni mintáját is.

Az ausztrálok 2012-ben aranyérmesek lettek a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta magyar négyes előtt az olimpián. Ha bebizonyosodik, hogy Londonban sem tisztán versenyzett Smith, akkor négyesüket megfoszthatják az aranyéremtől.

Az esettel kapcsolatban a magyar hajó két tagja is nyilatkozott a szövetség honlapjának.

„A hír érdekes, és kíváncsian várom a fejleményeket, bár szerintem ez elég hosszú folyamat lesz” – mondta Kammerer Zoltán, aki ebben az esetben negyedik olimpiai aranyát szerezné meg, és a sportág legeredményesebb versenyzője lehetne Magyarországon.

„Vegyes érzelmekkel fogadtam a hírt. Igazából kevés esélyt látok arra, hogy változzon a sorrend, bár 2008-ban Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor pont egy ilyen ügy eredményeként, a lengyel Adam Seroczynski esete kapcsán tudott egy hellyel előrébb lépni K–2 1000 méteren” – mondta Pauman Dániel.

Az ausztrál szövetség addig nem akarja kommentálni az ügyet, amíg a vizsgálatok nem zárulnak le. Bár Smith még nem nyilatkozott, egyes hírforrások szerint az új táplálékkiegészítője tartalmazhatta a tiltott szert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.