Kammerer és az alkímia

Nincs londoni mintája a lebukott ausztrálnak, így a magyar ezüstből szinte biztosan nem lesz arany.

2014. 10. 20. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit szólsz, hamarosan négyszeres olimpiai bajnok leszek! – Kammerer Zoltán eme szavakkal üdvözölt tegnap a kajak-kenu szövetség sajtótájékoztatóján. Fél óra múltán aztán abban maradtunk, a „hamarosan” ideje legközelebb 2016 nyarán jöhet el.

A beszélgetés előzménye közismert. Másfél hete robbant a bomba a sportágban, miszerint a londoni játékokon aranyérmes ausztrál négyes vezérevezőse, Tate Smith fennakadt a doppingvizsgálaton. Magyar szemszögből az eset kétszeresen is pikáns. Egyrészt idén a szolnoki edzőtáborban vettek mintát az ausztrál kajakostól, ami találgatásra adhat okot: talán magyar „igényre” készült a vizsgálat. Másrészt az ausztrálok a 2012-es olimpián a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű magyar hajót megelőzve győztek; s a „pozitív” hír olyan kiegészítést is tartalmazott, miszerint nem kizárt, hogy Tate Smith londoni mintáját újraanalizálják, s ha abban is tiltott szer nyomára bukkannak, akkor elvehetik az ausztráloktól az aranyérmet.

– Szeretném leszögezni, hogy csupán azért zajlott a vizsgálat Magyarországon, mert az ausztrálok évek óta rendszeresen Szolnokon edzőtáboroznak. A Magyar Kajak-kenu Szövetség továbbá szeretné távol tartani magát mindenféle spekulációtól, miszerint azon mesterkedik, hogy a nevezett sportoló londoni mintáját újabb vizsgálatnak vessék alá. Azt gondolom, a mi versenyzőink az ezüstéremmel is nagyon elégedettek – Baráth Etele, a szövetség elnöke így, rendkívül diplomatikusan felelt a visszamenőleges magyar aranyesélyt firtató kérdésünkre.

Ez alapján egyértelműnek tekinthető, mi, magyarok nem fogjuk bolygatni az ügyet. Aminek esetleges kedvező eredményeként kevesebbet nyernénk, mint amennyit az ausztrálok vesztenének, hiszen így is van három londoni aranyunk, a „kenguruknak” viszont kajak-kenuban ez az egyetlen érmük, s úgy általában halványan szerepeltek a két évvel ezelőtti játékokon: az elmúlt évtizedek leggyengébb szerepléseként csak hét aranyat szereztek.

Praktikus szempont is kizárja a magyar „alkímiát”. Az érintett négy magyar versenyzőtől ugyanis megtudtuk, hogy a kajak négyesek versenyének tizenkét dobogósa közül egyetlen sportolót, Pauman Dániel köteleztek a döntő után doppingvizsgálatra. Ergo Tate Smith londoni mintáját már csak azért sem elemezhetik ismét, mert hát nincs is olyan.

Nincs más választása, Kammerernek a versenypályán kell megküzdeni a negyedik aranyért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.