Katinka betegen is tarolt, Gyurta behúzta a 200-at

Katinka ott folytatta Pekingben, ahol korábban abbahagyta.

Ch. Gáll András
2014. 10. 24. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka produkcióján picit látszott, hogy a távol-keleti etap első, pekingi felvonására majdhogynem az ágyából indult el, mivel elkapta egy kisebb betegség. Ehhez képest a nyitónapi négy arany és egy országos csúcs kifejezetten jó teljesítmény. A Gyurta testvérek egy teljes kollekciót gyűjtöttek, Dániel egy aranyat és egy bronzot, Gergely egy ezüstöt.

Hosszú Katinka a viadal rajtja előtt sajnálkozott kicsit, mondván, két év után először teperte le egy betegség, ennek ellenére úgy nyilatkozott, sikerült felépülnie, azaz mire a rajtkőre lépett Pekingben, készen állt az újabb megméretésre.

Nos, az eredményeket nézve valóban így volt – bár a kihagyás, illetve az, hogy még mindig nem a „kigyorsító” szakaszban járnak az edzésekkel, hiszen a fő cél a dohai vb, rányomta a bélyegét az időeredményekre. Leszámítva a délutánt indító 800 gyorsot, amelyen Katinkának újfent sikerült országos csúcsot döntenie, csaknem egy teljes másodpercet faragott le abból az idejéből, amellyel Hongkongban Risztov Éva 12 éves csúcsát adta át a múltnak (8:08.41).

Élen az örökranglistán

A folytatásban aztán a főbb számaiban ismét sikerült behúznia a győzelmeket, 200 gyorson az ifjúsági olimpia és az Ázsia Játékok győztese, Shen meg sem tudta szorítani (1:54.04), és 200 vegyesen sem volt ellenfele (2:06.22), noha ennél csak jobb időket ért el mindkét számban a korábbi állomásokon. Utóbbi siker egyébként abszolút történelmi volt, hiszen amellett, hogy megszakítás nélkül tizenharmadszor húzta be a számot, ez volt a 106. egyéni aranyérme, így minden tekintetben az örökranglista élére került (az eddig vezető Martina Moravcova 105 egyéni diadallal állt az élen, Katinkának még van két váltóaranya is 2012-ből). Emellett, az elmúlt három évben ez volt az 50. diadala vegyesúszószámokban (61 döntőből).

Később még hozzátett egy újabb elsőséget, 200 háton (2:02.71), plusz volt egy bronzérme is 100 pillangón (56.68), a gyengélkedés elsősorban a sprintszámokban elért eredményeken látszott, hiszen sem 50 háton, sem 50 gyorson nem került dobogóra, és az időeredményei sem voltak fényesek, igaz, nyolcból hét számban döntőzött, ami szintén hatalmas erőfeszítéseket igényelt. Emellett az is elismerésre méltó, hogy az eddigi kilenc Vk-versenynapon hetedszer nyert legalább 4 aranyérmet.

Katka bankszámlája is szépen hízik, pénteken 6500 dollárt kasszírozott, ezzel a 2014-es Világkupa-sorozatban már összességében 210 000 dollárnál tart.

Gyurta Dani ismét behúzta a 200 m mellet

A Gyurta testvérek is kitettek magukért: elsőként Gergely szerzett egy ezüstérmet 400 vegyesen (4:09.55), később 6. lett 400 gyorson (3:47.87), majd jött Dániel, aki először 50 mellen vívott szédületes versenyt a dél-afrikai Schoemannal és a trinidadi Bowell-lel. Már-már úgy tűnt, akár első is lehet, ám centikkel végül a harmadik helyre szorult, 6 századra volt az aranytól és kettőre az ezüsttől (26.93).

Ezután 200-on megerőltetés nélkül nyert, mivel főellenfele, Marco Koch ezúttal távol maradt. Ez némileg az időben is visszaköszönt, a 2:03.40-es eredménye jó, de nem annyira acélos, mint az eddigi állomásokon, amikor rendre vastag bónuszpontokat tudott szerezni Dani azzal, hogy a FINA-ponttáblázaton a legértékesebb időt úszta. Ez most a napi 3. legjobb, 935 pontot ér, a férfiak összetettjét uraló Chad Le Clos 50 és 200 pillangón is jobban teljesített az összevetésben (968 és 969 pont).

Dani 2000 dollárral lett gazdagabb, ezzel idei keresménye 70 000 dollár, öccse, Gergely 1000 dollárt nyert, az ő összkeresménye szerényebb, 4500 dollár.

Folytatás szombaton, 100 mellen Dani még beleerősíthet – Katinka ugyanakkor gyakorlatilag már befoghatatlan az összetettben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.