Kovács Katalin máris bombaformában

A háromszoros olimpiai bajnoknő a szülés után négy hónappal újra rója a kilométereket.

2014. 10. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat kilométer iramevezés. Alapedzés, ilyenkor ősszel különösen. Szűkre szabott szabadidejére tekintettel együtt lapátolok Kovács Katalinnal, abban bízva, a tréning előtt, után, netán alatt lesz időnk beszélgetni, s titkon arra is spekulálva, hogy a szülés után négy hónappal úgy sincs kirobbanó formában, bírom vele az iramot. Ám nem ő, hanem Csipes Tamara diktálja a tempót, vizezve is minden erőmet össze kell szednem, hogy ne szakadjak le, így trécselésről menet közben szó sem lehet.

A szenvedés mégsem hiábavaló, a bajnoknő, miután letudja a távot, levezetni indul, s eközben jó kedéllyel mesél a gyökeresen átalakult, de a régi medrébe szép lassan visszataláló életéről.

„A várandóság alatt az utolsó három hetet leszámítva végig mozogtam, jellemzően úsztam. A szülés után is ezzel kezdtem, már két hónapja rendszeresen sportolok. Vízen viszont még csak most vagyok ötödszörre, azért érzem a kihagyást. A múlt héten időre mentünk öbölkört (az Újpesti-öbölben – a szerk.), nem mondom, hogy jól esett, de muszáj újra felvenni a ritmust, s így azt is tudom, honnan indulok.”

S mit tesz a kiegyensúlyozott anyai szerep, Kovács Katalin diszkrét dolgokról is fesztelenül beszél.

„A terhesség alatt tíz kilót szedtem fel, talán még két-három kiló fölösleg lehet rajtam – árulja el. Ám ez a bizonyos fölösleg, ha van egyáltalán, nem is látszik rajta, miként arról a kép is árulkodik. Az sem tabutéma, hogy a szoptatást és a sportolást miként egyezteti össze: – Én is tartottam tőle kicsit, de a témában járatos ismerősöm megnyugtatott. Az a lényeg, hogy olyan mozgást kell választani, ami nem terheli a tejcsatornákat. Úszni, kajakozni szabad, futni nem, erősíteni csak kis súlyokkal, és semmi esetre sem hason fekve.”

Távlati célokat is igyekszem kiszorítani a bajnoknőből, ám ő – nem megjátszásból, hanem mert érezhetően valóban így gondolja – véletlenül sem akar fölösleges terhet pakolni magára:

„Tavasszal természetesen szeretnék versenyen indulni, persze az sem lenne baj, ha kijutnék a vb-re, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy bírjam a terhelést, először kétezer méteren kell jó időt evezni, aztán majd ötszázon, konkrét terveket addig nincs értelme szövögetni.”

A Janics Natasára, a párosuk esetleges folytatására irányuló obligát kérdés kicsit bosszantja, de elárulja, tartják a kapcsolatot, igaz, a kajak elvétve tárgya a beszélgetésüknek. Ez is sokatmondó információ.

A kikötés után kedvesen pózol a fotókhoz – nem mindig volt ez így –, de aztán siet átöltözni, mert Luca már várja. Búcsúzóul a büfében a hozzá hasonlóan 38 évesen is az élmezőnyhöz tartozó Kökény Rolanddal és edzőjével, Kiss Istvánnal vált néhány szót, elrakja az elkészített ételt, aztán már indul is.

A jövő héttől ugyan már napi két edzésen kell részt vennie, de nem is kérdéses, hogy bírni fogja. Kovács Katalin eddig a sikerekért kajakozott, mostantól viszont mindenféle kényszer nélkül, de változatlan elszántsággal a saját, és persze a szurkolói örömére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.