Még sohasem futottak ennyien Budapesten

A 29. Spar Budapest Maraton Fesztiválon 71 országból 23 450-en futottak a 31 Celsius-fokos melegben.

FT
2014. 10. 12. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyönyörű őszi időben, de a futók számára talán már túl erős napsütésben – a rajt idején 29, a célba érkezéskor 31 Celsius-fok volt – lőtte el a 29. Spar Budapest Maraton rajtját Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszó. A Futás napján összesen 23 450-en indultak hét különböző távon, akik nyolc kerületen áthaladva a főváros igazi ünnepévé tették ezt a napot. Soha nem látott számban érkeztek a külföldiek is, 71 ország képviseletében. A csipes távokra összesen több mint 15 000 futó jelentkezett, soha ennyi csip nem futott még egy napon Magyarországon. A napsütéses időjárás rengeteg nézőt vonzott az útvonal mellé, bármerre is tekergett a végeláthatatlan futókígyó.

A maratoni távon a férfiaknál a tavalyi győztesnek, Kovács Tamásnak az előzetes várakozásával ellentétben nem sikerült megvédenie címét, idén a Kaposvári Építők AC futója, Nagy Tamás János nyert 2.27:14 órás idővel. ,,Nem számítottam győzelemre, ennek ellenére a kezdettől megpróbáltam tapadni Kovács Tamásra. Huszonhárom kilométerig tudtam vele tartani a tempót, ekkor azonban leszakadtam, és el is könyveltem magamban a második helyet. Végül ötszáz méterrel a vége előtt utolértem, és mindent beleadtam, hogy demoralizáljam. Az időeredményemről nem állíthatom, hogy kimagasló, de ezzel is sikerült nyernem, és ez a lényeg” – nyilatkozta Nagy Tamás János.

A nőknél Juhász-Staicu Simona negyedszerre nyerte meg a maratont – ezúttal 2.51:08 órás idővel –, és ezzel a szép végszóval vonul vissza a maratoni futástól. „Nagyon szerettem volna megvédeni a címemet, bár néhány nappal a rajt előtt egy hangszálgyulladás átírta a terveimet. Lázam nem volt, de az utolsó napokban egyszerűen képtelen voltam edzeni. Ennek tudatában már nem az időmre koncentráltam, hanem arra, hogy célba érjek az első helyen. Nem néztem a rajtlistát, nem foglalkoztam a riválisokkal, a saját iramomat futottam. Az igazat megvallva nőkkel nem is nagyon találkoztam a verseny alatt, szerencsére a fiúk közül mindig volt valaki, aki segített egy-két kilométeren keresztül. A táv felénél nem kaptam egyszerűen levegőt, nagyon megviselt az a szakasz, csak nehezen jutottam túl rajta. A meleg a lassabb iram miatt nem viselt meg, de így is elfáradtam a végére. A negyedik győzelmemet ünnepelhetem, és nagyon boldog vagyok.”

férfiak: 1. Nagy Tamás János (Kaposvári Építők AC) 2.27:14 óra, 2. Kovács Tamás (VEDAC) 2.27:24; 3. Deli Gergely (ELTE ADSK) 2.32:02

nők: 1. Juhász-Staicu Simona (DVSE) 2.51:08, 2. Laluska Zsuzsa (ELTE ADSK) 3.05:09, 3. Ladányi Tímea (MAC) 3.07:01

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.