Megmutatta a Real Madrid, hol van a világszínvonal

104–72-re verte a Madrid az Alba Fehérvárt.

Ch. Gáll András
2014. 10. 08. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömve volt szerda este a székesfehérvári Vodafone Sportcentrum, amikor az Alba Fehérvár a nyolcszoros Euroliga-győztes Real Madridot fogadta gálamérkőzésen. Kontinensünk egyik – ha nem a – legerősebb kosárcsapata a magyar bajnoki negyeddöntős ellen, erre mondják a tengerentúlon, hogy mismatch, vagyis egyenlőtlen küzdelem.

És tessék, ki dobta az első kosarat, mindjárt egy remek triplát? Dalibor Djapa, a mi 125 kilós szerbünk, majd rögtön utána Melvin Cleveland, az Alba egyik amerikaija afféle kínai figurából, a levegőben úszva zsákolt!

Ezzel 5–2-re még az Alba vezetett – a csapatkapitány Simon Balázs sérülés miatt nem is játszott –, igaz, a meccsen utoljára. De mindegy, ezen az estén az eredmény nem számított. A nézők azért fizették ki az 5000 forintos belépők árát, hogy csodát lássanak, és nem is csalatkoztak. Az olimpiai bajnok argentin Andrés Nocioni még jóval túl a harmincon is remek kosaras, reklamálni meg aztán felsőfokon tud, a 217 centis tunéziai Mejri, a vendégek egyik centere kicsit ügyetlen, a másik argentin, Campazzo viszont bámulatosan irányít, és az „öreg” Felipe Reyes (szintén világbajnok) is pontosan dobja még a hármast.

Szinte hihetetlen, de 19–21-nél is még csak két pont volt a különbség a vendégek javára, akik otthon hagyták legnagyobb sztárjukat, a világbajnok zsákológép Rudy Fernándezt. Ahogy Pablo Laso, a madridiak edzője elárulta, kicsit érzékeny a jobb combja, akár játszhatna is, de nem kockáztatták meg a hosszú utazással nehezített bemutató meccset.

Ha kellett, rátett egy lapáttal a Madrid

Sergio Rodríguez, az elmúlt Euroliga-szezon MVP-je (szintén világbajnok ) úgy dobta a hármast, mint más a ziccert, ám amikor Juhos Levente „lesapkázta” a 210 centis görög óriást, Burusziszt, felrobbant az aréna, hát még Supola Zoltán, azaz „Supi” második triplájánál!

Talán a délutáni felcsúti vizit fárasztotta le kissé a madridiakat – a meccs előtt megtekintették a mindkét országban legendának számító Puskás Öcsiről/Panchóról elnevezett arénát –, de nem tudtak elhúzni, egyelőre tíz pont alatt maradt a különbség.

 

De aztán az Alba is fáradni kezdett, a mexikói Ayón tornázta először tíz pont fölé a vendégelőnyt, de nagyszünetben csak 47–37-re vezetett a Madrid.

A harmadik negyedben elszabadult a pokol, átrohant ellenfelén a Madrid. K. C. Rivers triplájával már megvolt a közte harminc is (49–79), de még az utolsó percekre is maradt egy-két hazai trükk – leginkább Brandon Woodstól –, amit hálásan megtapsolt a publikum. Igaz ugyan, hogy a litván Maciulis bevágta a századik vendégpontot is, és 72–104 lett a vége, de ezen az emlékezetes estén ezt senki se bánta.

A mérkőzés után Pablo Laso, a Madrid edzője, egyetértve két amerikai sztárjával, K. C. Riversszel és Slaughterrel, azt hangsúlyozta, hogy az Alba Fehérvár nagyszerű csapat, és a mérkőzés remekül szolgálta a Real felkészülését a vasárnapi, a Guipuzkoa Basket otthonában esedékes bajnoki mérkőzésre.

Marcel Tenter, az Albacomp edzője köszönetet mondott FIBAEurope-beli mentorának, Pablo Lasónak, amiért felejthetetlen estét varázsoltak a fehérvári arénába.

Alba Fehérvár–Real Madrid 72–104 (23–29, 37–45, 47–73, 72–104)
Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum, 3000 néző.

Legjobb dobók: Wood 22, Kromah 19, Csorvási 8, Supola 6, ill. Mejri és Rivers 18-18,  Carroll 17, Campazzo 10.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.