Nagy László csapatkapitány, új házirend érvényben

Talant Dusebajev megtartotta első edzését a válogatottnál; kijelentette, hogy a cél egy világversenyes érem.

Ch. Gáll András
2014. 10. 27. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézilabda kapcsán ritkán nyelvészkedünk, most azonban nem árt ezzel kezdenünk: férfiválogatottunk új szövetségi kapitányának nevét több mint két évtizeden át Talant Dusebajevnek írtuk, hiszen kirgiz létére a szovjet válogatottat erősítette, ezért maradtunk a fonetikus átírásnál. Bemutatkozó budapesti sajtótájékoztatóján azonban az e témát firtató kérdésre az előtte lévő névtáblára bökött, mondván, használjuk ezt a módit. A világklasszis sportember persze a magyar nyelv szabályaiban érthetően nem merült el, így nem tudhatja, hogy számos, a Szovjetunióból származott, ám a birodalmat elhagyott közéleti személyiség, akár ismert sportoló esetében maradtunk az eredeti verziónál; elegendő csak Szolzsenyicin vagy Korcsnoj példáját említenünk. (Mivel ahány hazai médium, szinte annyi variáció, üdvös lenne közös megoldásra lelnünk. Annak hiányában azonban maradunk a Dusebajevnél.)

Ennél persze lényegesebb momentum, hogy az új szövetségi kapitány vasárnap, Miskolcon bemutatkozott a keret tagjainak. A találkozáson részt vett az ezúttal sérülés miatt hiányzó Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is. Bódi Dezső főtitkár bemutatta a csapatnak a trénert, Sótonyi László edzőt és Bartók Csaba csapatkoordinátort. Székfoglalójában Dusebajev köszöntötte a válogatottat, elmondta, óriási megtiszteltetésnek tartja megbízását, majd hozzátette: biztos benne, minden játékos büszke rá, hogy Magyarországot képviselheti. A sportági szövetség honlapjának beszámolója szerint Dusebajev e szavakkal adta meg az alaphangot: „A magyar válogatott az elmúlt években számos jó eredményt elért, és a következőkben is a cél a mindenkori versenyeken a lehető legjobb helyezés megszerzése, a közös erőfeszítések pedig egy érmes helyezésben csúcsosodhatnak ki. Bármilyen nehéz is, meg kell próbálnunk kijutni a riói olimpiára, annak ellenére, hogy a januári világbajnokságon nem vehet részt a csapat. A cél érdekében mindent meg fogok tenni, és ezt várom el a válogatott tagjaitól is. Január végéig a cél a két Eb-selejtező sikeres megvívása, ezen kívül a hangsúly néhány felkészülési mérkőzés lejátszásán és az edzéseken lesz. Köszönöm a Magyar Kézilabda Szövetségnek, hogy partner volt a csapat programjának átalakításában. Ellenfeleinket tiszteljük, de minden mérkőzésünket meg akarjuk nyerni!”

Egyelőre elég lenne kettőt, szerdán, Miskolcon a portugálok elleni hazai, majd vasárnap, Kijevben az ukránok elleni, idegenbeli Eb-selejtezőt. Mivel a kvartett negyedik tagja Oroszország, és ketten jutnak ki a 2016. januári, lengyelországi kontinenstornára, ez már meg is adná a megfelelő elrugaszkodási alapot.

A válogatott csapatkapitányává Nagy Lászlót választották, helyettese Ilyés Ferenc lett, így a balkezes átlövő sérülése miatt a portugálok és az ukránok ellen Ilyés lesz a csapatkapitány. A debütáló szakvezető ismertette a válogatott házirendjét, majd hétfőn délelőtt megkezdődött a gyakorlati munka.

Végpontként most még szinte elérhetetlen messzeségűnek tűnik mondjuk a riói dobogó, miközben ne feledjük: 2012-ben Londonban is elődöntőt vívott csapatunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.