Nézze meg: így lett Berki a világ legjobbja

Olimpiai bajnokunk, Berki Krisztián a nanningi torna-világbajnokságon is aranyérmes lett lólengésben.

2014. 10. 11. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután férfi- és női csapatunk is kvalifikálta magát a jövő évi vb-re, Berki Krisztián pedig a legmagasabb pontszámmal, 16,066-tal jutott be a lólengés döntőjébe, csendes napok köszöntöttek ránk a tornászok nanningi világbajnokságán. A csapatok fináléjában, valamint a férfi és a női egyéni összetett döntőjében sem voltunk érdekelve, ám szombaton eljött a nap, hogy eldőljön, a földkerekségen jelenleg ki a legjobb lólengésben.

Az olimpiai, kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtezőben alaposan megverte a mezőnyt, mögötte a második helyen az amerikai Alexander Naddour 15,633-mal, a harmadikon pedig a szlovén Saso Bertoncelj 15,558-cal lett finalista. S a legjobb nyolc közé még a horvát Filip Ude (15,533), a francia Cyril Tommasone (15,500), a horvát Robert Seligman (15,466), a fehérorosz Andrej Lihovicki (15,333) és a brit Daniel Keatings (15,333) jutott be. Vagyis utóbbi honfitársa, a még csak 21 éves csodagyerek Max Whitlock – aki idén a szófiai Eb-n Berki előtt lett aranyérmes 16,166-tal – kicsúszott a fináléból, mint ahogy a címvédő japán Kamejama Kohej is. Ám Keatingsről is lehettek rossz emlékeink, mert tavaly a moszkvai Eb-t ő nyerte meg, s Berkinek itt is az ezüst jutott.

A döntőben elsőként éppen Keatingset szólították, aki döcögősen kezdett, és egy ízben olyannyira szétnyíltak a lábai – legalább fél méterre – az amúgy roppant erős gyakorlatában, hogy az éremtől el is köszönhetett. Csak 15,133 pontot kapott. Naddour jobb volt (15,300), Tommasone pedig még jobb (15,600). Ude nagyon örült a gyakorlata végeztével, és nem alaptalanul, 15,783-mal állt az élre, és ez bizony már „komoly” pontszám volt. Lihovicki viszont nem tudott beleszólni az érmek sorsába (15,200). Seligman feljött a harmadik helyre (15,400), de nem sokáig maradt ott. Mert hetedikként következett Berki, aki a fájós válla ellenére ismét szenzációs gyakorlattal rukkolt ki, és 16,033-mal ugrott az élre! A végén Bertoncelj sem lehetett veszélyes rá (15,533), Berki Krisztián harmadik világbajnoki címét szerezte, hatalmas gratuláció neki!

Íme, a győztes gyakorlat:

Nyilatkozatok a Magyar Torna Szövetség hírlevele alapján:

Berki Krisztián: „Nagyon boldog vagyok, és a három világbajnoki aranyamból ez lesz a legkedvesebb, mert a lelkemnek kellett ez a győzelem. Igazság szerint én már otthon eldöntöttem, hogy újra szeretnék világbajnok lenni, tudtam, hogy a gyakorlatom kész, és képes vagyok nyerni. Úgy gondolom, hogy a hitem és az elszántságom nagyon sokat segített. Végre ismét úgy éreztem magam, mint az elmúlt években a londoni olimpiáig, egy csöppnyi bizonytalanság sem volt bennem. Minden körülményt ki tudtam zárni, és teljes mértékben csak a gyakorlatomra koncentráltam. Ehhez a győzelemhez mindenki kellett, otthon a család, itt a helyszínen pedig az edzőm, Kokó bá’, a gyúró, az orvos, a vezetők és a srácok, akik hihetetlenül sokat segítettek. Minden adott volt, a jó körülmények, a szállás, az étkezés, sőt még a szálloda medencéjének a partján is tudtam pihenni. Egyszóval szárnyalok, újra sikerült visszatérnem önmagamhoz!”

Kovács István szövetségi kapitány: „Nagyon örülök, de ilyen még nem történt velem, egyszerűen szóhoz sem jutok Krisztián megcsinálta azt, amit vártunk tőle, két jó gyakorlatot a vb-n, és ezzel újra aranyérmes lett, pedig a felkészülése nem volt teljes értékű a válla miatt. Ha hazaérünk, az lesz az első, hogy megyünk a Sportkórházba, és megnézetjük a vállát.”

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a lólengés kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnoka: „Rendkívül boldog vagyok és nagyon büszke is Berki Krisztiánra, aki ismét megmutatta versenyzői nagyságát. Az az igazság, hogy én sokkal jobban izgultam, még a kezem is remegett, pedig ilyen velem még soha nem fordult elő. Azt szeretném, hogy Krisztián hagyjon le a világbajnoki aranyak számát tekintve, azt kívánom, hogy legyen négyszeres, ötszörös világbajnok.”

Altorjai Sándor csapatvezető: „Óriási eredmény, hogy a magyar tornasportnak immáron két háromszoros világbajnoka van, Magyar Zoltán és Berki Krisztián. Az összes külföldi versenyzőtől azt hallottam a napokban, hogy Krisztián a szer toronymagas esélyese. Amikor leugrott, és még ki se írták a pontszámot, már tudtuk, hogy megvan az aranyérem. Minden külföldi edző és versenyző számára egyértelmű volt, hogy ő lesz a világbajnok, már a pontszám előtt mindenki futott oda hozzá gratulálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.