Póta szenzációs: négy között a világkupán!

A női asztaliteniszezők idei legrangosabb versenyén, a linzi világkupán Póta Georgina bejutott az elődöntőbe!

2014. 10. 18. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világkupára idén húsz játékos kvalifikálta magát, és az elit mezőnyben pályafutása során másodszor lehet ott Póta Georgina. A kvótát azzal szerezte meg, hogy az európai top 12-es viadalon a hatodik helyen végzett. 2008-ban tizenhatan vehettek részt a tornán, és Póta a csoportjában mindhárom mérkőzését elveszítette. Idén a rangsor első nyolc helyezettjét kiemelték, a többiek pedig négy háromfős csoportban küzdöttek a tizenhatos főtáblára jutást érő első két helyért. A sportoló még soha sem állt ennyire elöl a világranglistán, mint most, a Berlinben légióskodó kétszeres Európa-bajnokunk a 26. helyet foglalja el, és a csoportjában is remekül játszott: a kínai születésű ausztrál Lay Jian-fang (120.), majd a tajvani Cseng I Csing (37.) ellen is 4:1-re nyert.

Hatalmas Póta-bravúr

A nyolc közé jutásért értelemszerűen még erősebb ellenfél várt rá, a világranglista 14. helyén álló hongkongi Li Ho-csing, a torna hatodik kiemeltje. Ám Póta nem ijedt meg tőle, sőt! Az első szettben 11-2-vel „lelőtte“ az ellenfelét az asztalról, a második játszmát 11-8-ra, a harmadikat 11-9-re nyerte, és ettől Li padlót fogott. Versenyzőnk a negyedik szettet is behúzta 11-5-re, így 4:0-ra győzött, és óriási bravúrral bejutott a negyeddöntőbe! S Linzben magyar szurkolók is vannak, a nemzetközi szövetség televíziós közvetítésébe behallatszott, hogy „Szép volt, Gina!”.

A világkupán legutóbb 2010-ben szerepelt magyar játékos, Tóth Krisztina a 9–12. helyen végzett. A már visszavonult hétszeres Európa-bajnokunk is ott van Linzben, miként Téglás Péter szövetségi kapitány is, és mint az alábbi fotón látható, pénteken kellemes környezetben vacsoráztak. Póta és Tóth alaposan belakmározott, a szakvezető viszont a jelek szerint fogyókúrára fogta magát. S azt is megállapíthatjuk, hogy Póta Georgina a gigantikus pizza elfogyasztásától sem lassult le.

Póta Georgina a negyeddöntőben az ugyancsak hongkongi Csiang Hua-csün ellen játszott, akit a legfrissebb világranglistáról „levettek”, de a 33. helyre lőhetjük be, és a szeptemberi rangsorban a 29. volt. Most Linzben a 16 között 4:1-re győzte le a dél-koreai Szu Hju Vont (10.), így ha az elmúlt időszakban kevesebb nemzetközi versenyen is vett részt, szó nincs arról, hogy elfelejtett volna pingpongozni.

Póta azonban már csak azért sem számított esélytelennek ellene, mert az addigi két találkozójuk alapján 1-1-re álltak. Ezúttal az első szettet a hongkongi versenyző nyerte 11-9-re, a másodikat Póta 11-8-ra, a harmadik pedig egészen hihetetlen forgatókönyv szerint alakult. Versenyzőnk 2-9-ről 10-9-re fordított, tehát már neki volt játszmalabdája, de végül 13-11-re Csiang kerekedett felül. S az ázsiai ettől vérszemet kapva a negyedik szettet is megnyerte, 11-7-re. Az ötödik azonban Pótáé lett 11-6-ra, aki így visszajött a meccsbe, majd ki is egyenlített, mert a hatodik játszmát 11-9-re hozta. A végjátékban egypontos hátrányban Téglás Péter a legjobbkor kért időt.

Jött a minden eldöntő hetedik játszma, és ebben Pótát már nem lehetett megállítani, ezt végig vezetve 11-7-nyerte; a meccset pedig tehát 1:3-ról megfordítva 4:3-ra! Óriási szenzáció, hogy ott van a legjobb négy között, s nem mellékesen tízezer dollárt már nyert itt Linzben.

Folytatás vasárnap, mégpedig a döntőbe jutásért a kétszeres olimpiai bajnok – Londonban egyéniben és csapatban is győztes – s hétszeres vb-aranyérmes, a világranglistán jelenleg harmadik kínai Li Hsziao-hszia ellen. De akármi is történik ezután, Póta Georgina már semmit sem veszíthet.

„Még szerencse, hogy a szervezők végig lefoglalták a szállásomat, mert úgy terveztük, hogy ma este már megyünk haza. Szegény Téglának – Téglás Péter – a szerk. – viszont helyet kell keresnie magának egy másik hotelben, mert nálunk már nincs szabad hely Nem számoltunk ekkora sikerre, mondanom sem kell, mennyire boldog vagyok! A negyeddöntőben kicsit megfogott, hogy hiába dolgoztam le hatalmas hátrányt a harmadik szettben, mégis elvesztettem, pedig a kezemen volt a poén, és 11-9-re nyerhettem volna. S akkor sokkal könnyebb lett volna. Az évek során azonban rengeteget változtam, és ennek köszönhetően talpra tudtam állni. Régebben jellemző volt rám, hogy elkedvetlenedtem, ha az ellenfél elhúzott 3:1-re, de ma már szó nincs arról, hogy bármikor is feladnám. Kíváncsi vagyok, hogy az elődöntőben mire leszek képes Li Hsziao-hszia ellen, aki ma talán a legjobb a világon, s megtiszteltetés vele játszani, de megígérhetem, hogy ellene is keményen fogok küzdeni” – mondta el érdeklődésünkre Póta Georgina, aki még elárulta, hogy pénteken este azt a hatalmas pizzát mind elfogyasztotta, mert napközben nem tudott ebédelni, és már rettenetesen éhes volt. Szombaton éjszaka viszont nem megy étterembe, alvás a programja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.