Pótát csak az olimpiai bajnok XXL állította meg

Póta Georgina a négy közé jutásával történelmet írt a női asztaliteniszezők linzi világkupáján.

2014. 10. 19. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még a mérkőzés előtt megnéztem a statisztikákat, és megbizonyosodhattam arról, hogy a női világkupán magyar versenyző korábban soha nem jutott be a legjobb négybe, ez még Bátorfi Csillának és Tóth Krisztinának sem sikerült. Szóval, nagy nap ez a magyar asztaliteniszsportban” – nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapján Téglás Péter szövetségi kapitány még szombaton éjjel, miután Póta Georgina a negyeddöntőben hatalmas csatában, 1:3-ről 4:3-ra fordítva legyőzte a hongkongi Csiang Hua-csünt.

Mi is utánanéztünk: a női világkupát 1996 óta tizenhétszer rendezték meg, s a hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina hatszor, a kilencszeres Eb-1. Bátorfi Csilla kétszer kvalifikálta meg a földkerekség legjobbjait, kezdetben tizenhat, ma már húsz játékost felvonultató tornájára, de még a legjobb nyolcba sem jutottak be. A kétszeres Európa-bajnok Póta 2008-ban szabad kártyával indulhatott a világkupán, akkor a csoportjában mindhárom mérkőzését elveszítette.

Ezúttal viszont Linzben a hármas csoportjában mindkét ellenfelét legyőzte, majd a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is felülkerekedett hongkongi ellenfelein. Póta a legjobb nyolc közé már egyetlen európai születésű játékosként jutott be. Az elődöntőben a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok kínai Li Hsziao-hsziával már nem bírt, kikapott a világranglista harmadik helyezettjétől.  Ám nem adta olcsón a bőrét, mi több az első játszmát úgy nyerte meg 11-3-ra, hogy ebben valósággal oktatta a hátán Li X. X. nevet viselő – az angol megfelelő Li Xiaoxia –, ilyeténképpen a mezőnyben „XXL”-ként is ismert kínai világklasszist. Aki azonban végül érvényesítette a papírformát, és 4:1-re (-3, 5, 6, 8, 8) győzött.

A bronzéremért a szintén jóval esélyesebb japán Isikava Kaszumi, a világranglista kilencedik helyezettje volt Póta ellenfele, és nem sokon múlt, hogy versenyzőnk őt legyőzze; 4:3-ra maradt alul, a játszmák pedig a mi szemszögünkből a következőképpen alakultak: 9-11, 11-8, 11-6, 3-11, 11-7. 9-11, 4-11. Póta a hatodik szettben 9-8-as vezetésénél két pontra volt a bronzéremtől, de ekkor Isikava dühösen, szinte minden mindegy alapon iszonyatos erővel ütötte át a labdát, és a harag sajnos most jó tanácsadó volt neki, egyenlített, és fordítani is tudott.

A világkupát negyedik helyen záró Póta Georgina jelenleg 26. a világranglistán, még soha nem volt ennyire elöl, de a novemberi rangsorban még előrébb lesz; az sem kizárt, hogy akkor már az első húsz között találkozhatunk a nevével. Az pedig nem kétséges, hogy Linzben most ő volt a torna hőse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.