Serena elindult ötödik világbajnoki címe felé

Serena Williams 2001, 2009, 2012 és 2013 után ötödször nyerheti meg a női teniszt szervező WTA szezonzáró világbajnokságát, ha idén is megvalósítja a papírformát. Az első mérkőzésén megtette.

Deák Zsigmond
2014. 10. 20. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő négy évtizedes múltra tekint vissza a profi női teniszversenyeket lebonyolító WTA szervezet világbajnoksága, hiszen a premierre 1972-ben került sor a floridai Boca Ratonban. A 30 esztendőnyi amerikai rendezés során Los Angeles, Oakland és New York is lehetőséget kapott, aztán 2001-ben jött európaiként München, újra Los Angeles, Madrid, első ázsiaiként Doha, majd 2011-től Isztambul. Idén a torna visszatért Ázsiába (a török metropolis ugyan két kontinensen fekszik, de a Sinan Erdem aréna az öreg földrészen), 2018-ig Szingapúr a házigazda. A szigetországban immár a 44. vb zajlik, mivel 1986-ban kettőt is rendeztek. S ezt a kettőt, no meg még hatot, összesen nyolcat a csehszlovák–amerikai Martina Navratilova nyert meg ezzel vezetve az örökranglistát. Mögötte a német Steffi Graf (5) és két amerikai kiválóság, Chris Evert és Serena Williams (4) következik.

Utóbbi 33 évesen sokadvirágzását éli, idén hat WTA-versenyt nyert, közte a US Opent. Utcahosszal vezeti a világranglistát, s hétfőn kétszeres címvédőként 2001, 2009, 2012 és 2013 után megindult ötödik vb-diadala felé. Elsőként a szezonban négy tornagyőzelemig jutott Ana Ivanoviccsal találkozott, s a szerb szépség ugyan megnehezítette a dolgát, de végül többek között ászainak köszönhetően az amerikai klasszis 6:4, 6:4-re nyert, s 8-1-re javította kettejük egymás elleni mérlegét. Ráadásul sorozatban 16. vb-találkozóján diadalmaskodott, úgy látszik, nem vette a szívére, hogy őt és nővérét az orosz teniszszövetség elnöke, Samil Tarpiscsev a minap megsértette. „Mindig örülök, ha új helyen játszhatok, hát még annak, ha ide is elkísérnek a szurkolóim. Kemény dolgom volt, Ana szép ejtéseket alkalmazott, de küzdöttem és nyertem” – mondta első meccse után Serena Williams.

A nap és a Vörös csoport másik mérkőzésén, a vb-újoncok összecsapásán a román Simona Halep 1 óra 8 perc alatt 6:2, 6:3-ra verte a kanadai Eugenie Bouchard-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.