Serena szétütötte a pár napja őt megalázó Halepet

Minden idők második legegyoldalúbb világbajnoki döntője volt.

Ch. Gáll András
2014. 10. 26. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tulajdonképpen csak ellenfele sportszerűségének köszönhette Serena Williams, hogy tegnap döntőt játszott Szingapúrban, a női teniszezők világbajnokságán, de a jelek szerint nem gyötörték skrupulusok, mert alig több mint egy óra alatt 6:3, 6:0-ra leiskolázta három nappal korábbi legyőzőjét, a román Simona Halepet.

Fura dolgokat produkál a sport, már amikor körmérkőzést vívnak a játékosok, és megvan a lehetőség a taktikázásra. Szingapúrban, a női teniszezők világbajnokságán, a csoportkörben a román Simona Halep 6:2, 6:0-ra megalázta a világelső amerikai Serena Williamst, s megtehette volna, hogy kiejti a 33 éves legendát, hogyha az utolsó csoportmérkőzésen két játszmában kap ki Ana Ivanovicstól. Csakhogy fair play is van a világon, az első szett elvesztése után a másodikat megnyerte a román lány, s bár végül kikapott, jobb játszmaarányával Serena megelőzte Ivanovicsot, s így Halep az amerikai hölgyet vitte magával az elődöntőbe.

Ahol megint vért kellett izzadnia a világranglista éllovasának Caroline Wozniacki ellen. A szép szőke dán lány a döntő szettben 5:4-re vezetett, a meccsért adogatott, de megremegett a keze, s már neki kellett mérkőzéslabdát hárítania a tie-break kiharcolásához. Ebben viszont Williams már nem kegyelmezett, 2:6, 6:3, 7:6-ra győzött, s bejutott a döntőbe, ahol a lengyel Agnieszka Radwanskát 6:2, 6:2-re hazavágó Halep várt rá.

A világranglista negyedik helyén álló, de mindenképpen a harmadikra előrukkoló 23 éves román lány – aki négy éve műtéti úton megszabadult a fejlődését hátráltató két körülménytől, túlméretezett kebleitől – 1:1 után elvette Serena adogatójátékát, és ezekben a percekben úgy teniszezett, hogy biztosra vehettük a trónfosztást. Csakhogy Williamst nem olyan fából faragták. Villámgyorsan kétszer is breakelte Halepet, majd 4:2-es vezetése után már csak összesen egy gémet engedélyezett teljesen elbizonytalanodó, összeroppanó ellenfelének. Az alig több mint egy óra alatt kivívott 6:3, 6:0-s győzelem Williams ötödik világbajnoki diadalát jelentette, sorozatban a harmadikat, s azt már korábban elérte, hogy a döntő eredményétől függetlenül ő fejezi be az évet a világranglista tetején. Martina Navratilova és Steffi Graf után ő a harmadik hölgyteniszező, akinek legalább öt WTA-világbajnokságot sikerült nyernie. (Navratilovának nyolc elsősége van!) A mostaninál egyoldalúbb világbajnoki döntőt csak egyszer vívtak a történelemben, éppen tíz éve, amikor a belga Kim Clijsters 6:2, 6:0-ra verte a francia Amelie Mauresmót.

A döntő megnyeréséhez sok egyéb tényező mellett leginkább az járult hozzá, hogy Serena 26 nyerő ütésével szemben Halep csak ötöt tudott produkálni. Williams kétmillió dollárt kapott győzelméért, majd így nyilatkozott:
– Egy hete kezdtem el az edzéseket, Peking után annyira fájt a térdem, hogy úgy volt, el sem indulok Szingapúrban. Erre most itt vagyok, megnyertem a Billie-Jean King trófeát, el sem hiszem!

Halep nem volt elkenődve.
– Csodálatos hét van mögöttem, nem lehetek szomorú. Gratulálok, Serena, te vagy a legjobb!

WTA-világbajnokság, döntő:

Serena Williams (amerikai) – Simona Halep (román) 6:3, 6:0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.