Zsákoló vőlegény centerrel női világbajnok az USA

Lemosták Spanyolországot a döntőben.

Ch. Gáll András
2014. 10. 06. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottja a világbajnokság döntőjében 77-64-re legyőzte Spanyolországot az isztambuli Fenerbahce Arenában, és ezzel megvédte címét. Az amerikaiak – Geno Auriemma, a Connecticut University legendás edzője irányításával – veretlenül száguldottak át a mezőnyön, hat meccsükön az átlagos különbség 28,8 pont volt, még leginkább az ausztrálok szorították meg őket a szombati elődöntőben, amikor „csak” 82-70-re győztek a jenkik a későbbi bronzérmes ellen.

A 14. percben 39-17-re, majd a 26.-ban 60-36-ra húztak el az amerikaiak, s ettől kezdve nem volt igazát tétje a meccsnek. A gyilkos védekezés a harmadik negyed közepéig nulla ponton tartotta a spanyolok egyik legjobbját, a törökök elleni elődöntőben 28 pontot szerző Alba Torrenst.

A világbajnokság nagy felfedezettje – szó szerint – a Team USA 203 centis, 23 éves centere, Brittney Griner. A WNBA bajnokcsapatában, a Phoenix Mercuryban játszó óriás már a londoni olimpiai bajnokcsapatban is ott lehetett volna, de akkor családi okokra hivatkozva lemondta a szereplést.

 

Griner vállaltan leszbikus, tavaly jött el a „coming outjával”, s akkor azt is elmondta, hogy egy másik kosaras hölgynek, a Tulsa Schock csapatát erősítő Glory Johnsonnak a „vőlegénye”, merthogy eljegyezték egymást.

 

De Griner nem ezért került be a torna All-Star ötösébe (Brittney Griner, Maya Moore – amerikaiak –, Alba Torrens, Sancho Lyttle – spanyolok –, Penny Taylor, ausztrál), hanem azért, mert remek kosaras. Ő az első hölgy, aki világbajnoki tornán zsákolt, méghozzá a csoportmeccsek során, Kína ellen, itt is van a bizonyíték:

 

A torna MVP-jének az amerikai Maya Moore-t választották.

 

További érdekesség, hogy három hét leforgása alatt az Egyesült Államok a férfiaknál és a nőknél is világbajnok lett, azaz teljes a jenkiuralom a sportágban. Az amerikai női válogatott 1984 óta összesen három (!) mérkőzést veszített el világbajnokságon vagy olimpián a lejátszott 116-ból. Elképesztő.

Nőikosárlabda-világbajnokság, döntő:

Egyesült Államok–Spanyolország 77-64 (28-17, 20-12, 19-19, 10-16)
Isztambul, Fenerbahce Arena
Legjobb dobók: Moore 18, Whalen 12, Griner 11, Augustus és Charles 10-10, ill. Lyttle 16, Cruz 11, Nicholls és Torrens 10-10.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.