A csatár, aki kiszorította Ladányi Balázst

Még mindig csak 19 éves, de már biztos tagja a magyar jégkorong-válogatottnak. Sebők Balázs, a finn másodosztályú Hokki légiósa sok társával egyetemben arról álmodik, hogy egyszer próbára teheti magát a tengerentúli ligában, az NHL-ben.

2014. 11. 06. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan viseli a terhet, hogy kiszorította Ladányi Balázst a válogatottból? – szegezem neki a kérdést a fiatal hokisnak, mire csak mereszti a szemét meglepetten. Pedig részben így történt. Amikor márciusban kiszivárgott a megdöbbentő hír, miszerint Rich Chernomaz nem hívja meg a világbajnoki keretbe Ladányit, válogatottunk kanadai kapitánya az érdeklődésünkre így indokolta a döntését:

„Úgy láttuk a kollégáinkkal, hogy a teljesítménye kicsit visszaesett, miközben másoké, például Sebők Balázsé sokat javult.”

Nos, Ladányi ebben az idényben is vezeti a Mol-liga góllövőlistáját, tehát a teljesítményével olyan nagy gond még nincs – mással talán igen. A kenyértörés mögött nyilvánvalóan személyes ellentét húzódik.

Rich Chernomaz fél évvel ezelőtti mondatának a második fele szerencsére változatlanul megállja a helyét. Noha Sebők Balázst kellemetlen sérülések érték az elmúlt időszakban, kétszer is agyrázkódást szenvedett, aztán a válla miatt kellett heteket kihagynia, de a fejlődése töretlen. A finn másodosztályban már meghatározó hokisnak számít, s jó esélye van feljebb lépni.

A péntektől vasárnapig tartó Négy nemzet tornája előtt azt kérdeztük az ifjú játékostól, eddig elégedett-e a pályafutása alakulásával.

„Két éve talán még azt mondtam volna, a 2014–15-ös idényben már a finn első osztályban szeretnék szerepelni, de belátom, egyelőre ez még korai lenne. Elsősorban fizikailag még fejlődnöm, erősödnöm kell, hogy bírjam a gyűrődést, a kemény játékot. Ám természetesen nem a finn másodosztály a célom, jövőre már illene bemutatkoznom az első vonalban is. S mint a legtöbb hokist, engem is az hajt, hogy kipróbálhassam magam a tengerentúlon, de ez egyelőre csak álom, amiért sokat kell dolgoznom.”

Az viszont meg sem fordult Sebők Balázs fejében, hogy ne a magyar válogatottban szerepeljen. „Már számítok »hokifinnek«, tehát nem veszem el a légiósok helyét, de válogatott szinten csakis a magyar csapat jöhet számításba, hiszen magyar vagyok. Ez ilyen egyszerű.\"

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.