A Federer-verő Budapesten verhetetlen volt

Szó se róla, igazán kiszolgálták a játékosok az idei, immár hetedik Tennis Classics közönségét.

2014. 11. 18. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taróczy Balázs annak idején tényleg a szó szoros értelmében gálaként álmodta meg a Tennis Classicsot, és hozta Magyarországra a sportág megannyi, akkoriban jobbára már csak bemutatókon ütögető legendáját, Björn Borgtól kezdve John McEnroe-n keresztül Ivan Lendlig, vagy az őket követő generációból Goran Ivanisevicet. Ám egy idő után rá kellett döbbennie, hogy a régi nagyok közül szinte mindenki járt már nálunk, aki számít. S mivel ez éppen egybecsengett azzal, hogy a nagyközönség egyre inkább az „éles” meccsek iránt lett fogékony, a gálajelleget megtartva már Robin Söderling, Tomas Berdych, Joe-Wilfried Tsonga, Gaël Monfils is befutott Budapestre a világ elitjéből. Azt hosszasan nem kell ecsetelni, hogy Novak Dokovic vagy Roger Federer számunkra még a holtidőben is megfizethetetlen egy ilyen eseményre, olajsejkekkel kellene ringbe szállnunk, azonban a top 40-ből négyen is kedden a tiszteletüket tették nálunk a Papp László-sportarénában.

A lett Ernests Gulbis, aki az idén a Roland Garroson Roger Federert is legyőzte, és a négy közé jutott Párizsban, jelenleg 13. a világranglistán, de a nyáron volt már 10. is, és most nálunk az első elődöntőben Fabio Fogninivel (20.) meccselt. Az olasz játékos a női rajongók nagy kedvence, s ki tudja, hol töltötte a hétfő estét, mindenesetre eléggé bágyadtan kezdett, Gulbis adogatásainál csak a nyolcadik labdamenetben szerzett pontot, 3:1-es hátrányban pedig a saját szervajátékát is elbukta. Később a 6:3 itt nem jelentette a játszma végét, mert a sajátságos szabályok szerint a találkozó kilenc nyert gémig tartott, és Fognini a legvégén visszajött a meccsbe, 8:8-ra kiegyenlített. S még három csavar is maradt a történetben, mert a bajnoki rövidítésben Gulbis meglépett 7–1-re, innen 7–6 lett, majd 10–6-ra nyert a lett játékos, aki egy tanítani való rövidítéssel tette ki a pontot.

A még csak 21 éves osztrák Dominic Thiem (39.), aki a top 50-ben a legfiatalabb, ugyancsak a végletekig kiélezett meccsen gyűrte le 9:8 (10–5)-ra a német Philipp Kohlschreibert (24.) – a közönség igazán nem mondhatta, hogy nem kap elég teniszt a pénzéért. Mi több, Thiem a mérkőzést egy láb közötti tökéletes ütéssel fejezte be, amire még az ínyencek is csettintettek! A Gulbis–Thiem-finálé sem volt izgalommentes, a lett már 6:2-re is vezetett, de a fiatal osztrák 6:5-re felzárkózott. Mindhiába, mert végül bejött a papírforma, Gulbis 9:7-re felülkerekedett.

A döntő előtt Fognini a Wimbledonban idén női párosban döntős Babos Tímeával, Kohlschreiber pedig az iráni–francia labdazsonglőr Manszur Bahramival alkalmi duót alkotva még mókázott egy páros meccsen, hogy azért a könnyedség most se hiányozzon a műsorból. Meglehet, a publikum közben már azon töprengett, hogy Taróczy Balázs jövőre kiket hoz el Budapestre, akiket megint mindenképpen meg kell majd nézni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.