Azért nyert a Ferencváros csapata, mert a legjobb

Az idei vb- és Eb-győztes Bácsi Péter mellett ukrán klasszisok is emelték a 2014-es birkózó-csb három résztvevős döntőjének a fényét, amelynek végén ferencvárosi diadal született.

Deák Zsigmond
2014. 11. 27. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenképpen egy sportág ünnepének számít, ha aktuálisan legnagyobb csillaga hazai környezetben mutatja meg tudását. Márpedig Bácsi Péter idén megnyerte a világ- és az Európa-bajnokságot, az Év sportolója-választás egyik esélyese, fellépése tehát a három szereplős csapatbajnoki döntő szerda esti második felvonásán a magyar birkózás nagy pillanatának számított. Nyugodtan mondhatjuk, a körítés méltó volt az eseményhez, a nézők megtöltötték a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok nézőterét, ráadásul nem üres kézzel jöttek, hanem dudákkal, kereplőkkel, hogy biztassák a finalista egyesületek ,,karfiolfülűit\".

A múlt heti első kört Pesterzsébeten a Ferencváros nyerte, ám amikor most Bácsi Péter eredeti súlycsoportjánál eggyel feljebb, 85 kilóban a szőnyegre lépett, az ESMTK 11-10-re vezetett a zöld-fehérek ellen. No nem sokáig. Bácsi kiléptetéssel, emeléssel, pörgetéssel 6-0-ra elhúzott a nála jóval magasabb Kéri Zoltántól, majd a szünet után gyorsan megszerezte a technikai tushoz szükséges további két pontot. Úgy birkózott, ahogy kell, klasszisként.

S ne higgyük, hogy egyedül ő képviselte a világszínvonalat. Mindkét gárda bevetett olimpiai, vb- és/vagy Eb-érmes ukrán szabadfogású kiválóságokat. 71 kg-ban a fradista Andrij Kvatkovszkij élményszámba menő meccs végén fektette két vállra kisebb súlyú honfitársát, Vaszil Stupart, s az erzsébeti Valerij Andrejcev megmutatta, hogy 98 kilósan is lehet valaki robbanékony, mozgékony. A Ferencvárosnál szerepelt az  
évek óta hazánkban élő, tavalyi kadett világbajnok Szaszaki Aszen. Ezúttal a japán tehetség nem járt szerencsével, betusolta őt az ESMTK szakosztályvezetőjének fia, Losonczi Ottó.

Összességében az első meccset az FTC nyerte 17-15-re, a következő derbiig húzódó szünetben pedig percekig köszöntötték a sportág helyszínen tartózkodó egykori klasszisait a 75 éves Varga Jánostól  
Kocsis Ferencen és a hazai szövetség elnökén, Hegedüs Csabán át a fekete bárányig, Farkas Péterig. Ahol ilyen gazdag és színes a múlt, ott a jelen sem lehet szegényes és matt.

Sajnos, Bácsi a második derbin már nem mutathatta meg a tudását, mert az első körben harmadik helyezett Vasas nem állított ki ellene senkit. Amit az érintett, mint elárulta, egyáltalán nem bánt:
– Begyulladt mind a két könyököm, se behajlítani, se kinyújtani nem tudom teljesen, jól jött, hogy nincs több meccsem, az elsőn is inkább a biztonságra törekedtem. Az ukránok emelték a színvonalat, a 98 kilós  
például olimpiai ezüstérmes. Szerintem azért nyertünk, mert nekünk volt a legjobb csapatunk... Hosszú szünet után 2010-ben végeztünk az élen, aztán kétszer hajszállal csúsztunk le az aranyról, újra itt volt az ideje a győzelemnek.

Az FTC ugyanis 20-12-re felülmúlta a Vasast, bebiztosítva csb-diadalát, de érdekes módon a piros-kékek elnöke, Markovits László a visszafogott szereplés ellenére elégedetten mondta, a kicsit, jelen esetben a fakóbb bronzérmet is meg kell becsülni. Visszatérve Bácsira, neki is jut még idén valamilyen medál, méghozzá az Év sportolója-választáson, mert értesítették róla, hogy bekerült a dobogósok közé. Ám mint közölte, ebben az esztendőben annyi mindent nyert, hogy már most elégedett. Legalábbis 2014-gyel, például a jó sikerült taskenti vb-döntőnek köszönhetően:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.