Berkinek kedvez az olimpiai kvalifikációs rendszer

Olimpiai bajnokunknak most csak a lólengésre kell koncentrálnia a vb-n.

2014. 11. 04. 23:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzbegisztán fővárosa adott otthont a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) nyolcvanadik kongresszusának, amelyen magyar szempontból mindenképpen kedvező hír látott napvilágot. Megerősítést nyert, hogy a 2015-ös glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a szerenkénti dobogósok kvótát szereznek Rióra. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Berki Krisztiánnak – aki idén szerezte meg a harmadik vb-címét – elegendő „csak” a lólengésre koncentrálnia, ellentétben a londoni olimpia előtti jóval nehezebb kvótaszerzési mizériával, amikor három szeren kellett teljesítenie. Jövőre a skóciai világbajnokságon már csak huszonnégy csapat indul a férfiaknál és a nőknél egyaránt, s az idei nanningi vb-n mindkét együttesünk a huszadik helyen zárva biztosította be a 2015-ös vb-részvétlét. Amennyiben Glasgow-ban a 13. és 16. hely között végzünk, az már biztosan egy kvótát jelent az ország számára. (Ezt Berki is felhasználhatná, ha lólengésben lecsúszna a dobogóról, de erre ne is gondoljunk.) S ebben az esetben teljes csapattal lehetünk ott a 2016. áprilisi riói tesztversenyen, ahol harcba szállhatunk az olimpiai csapatrészvételért is.

A 2015-ös vb-ről az első nyolc csapat automatikusan kijut az olimpiára – erre nekünk reálisan nincs esélyünk –, a tesztversenyen pedig további négy együttes kvalifikálja magát. Amennyiben a vb-n csapataink nem kerülnek be a legjobb tizenhatba, akkor a riói tesztversenyen egyéni összetettben két versenyzőt indíthatunk – itt már nem jöhetne szóba a szerspecialista Berki Krisztián –, és közülük egy szerezhet név szerinti kvótát.

A Magyar Tornaszövetség tájékoztatása szerint a taskenti FIG-kongresszuson a magyar delegációt Magyar Zoltán, a honi szövetség elnöke, Altorjai Sándor főtitkár, Karácsony István, a FIG örökös tiszteletbeli tagja és Forgács Róbert, a FIG tanácsának tagja alkotta. A nemzetközi szervezet elnöke, Bruno Grandi bejelentette, hogy mivel már elmúlt nyolcvanesztendős, a jövő évi tisztújításon nem jelölteti magát.

„Először voltam FIG-kongresszuson, jó volt a régi ismeretségeket megerősíteni, és több új ismerőst is szereztem. Fontos volt látni, hogy egy-egy esemény kapcsán bizony számítanak az anyagiak, gondolok itt arra, hogy Tokió lett a jövő évi kongresszus házigazdája. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából számunkra kedvező, hogy a vb érmesei automatikusan olimpiai résztvevők lesznek, így Berki Krisztiánnak nem kell más szerre koncentrálnia, csak a lólengésre” – nyilatkozta a szeren kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Magyar Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.