Budapestre jön az egyik legnagyobb orosz csillag

Horkina díszvendég lesz a Csányi-kupán, London kétszeres ezüstérmeseként Komova el is indul a versenyen.

2014. 11. 13. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalábbis a kétszeres olimpiai bajnok, aki a nők között egyéni összetettben máig egyedüliként nyert három világbajnokságot, ígéretet tett a Csányi Rajmund Tornász Alapítvány és a Magyar Torna Szövetség koprodukciójában megvalósuló nemzetközi Csányi-kupa főszervezőjének, hogy ellátogat hozzánk. Nos, a nanningi vb-n már az orosz szövetség alelnökeként jelen levő Horkina, minden idők egyik legnépszerűbb orosz női sportolója (nyitóképünkön az idén Szocsiban rendezett téli ötkarikás játékok előtt az olimpiai fáklyával) tartja a szavát, szombaton és vasárnap a Körcsarnokban is feltűnik.

Íme Szvetlana Horkina felemáskorlát-gyakorlata a 2000-es, sydneyi olimpia döntőjében:

S ha a szereken őt már nem is láthatjuk – felemáskorláton tíz éven keresztül gyakorlatilag verhetetlen volt, a sors fintora, hogy az athéni olimpián éppen az elköszönésbe csúszott baki –, a tíz nemzet reprezentánsai között éppen egy honfitársa a verseny legnagyobb sztárja.

Viktorija Komova azután, hogy 2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpián 15 évesen három aranyat nyert, a következő évben éppen felemás korláton felnőtt világbajnok lett, majd kis híján a londoni olimpián is a dobogó tetejére állhatott, egyéni összetettben és csapatban is ezüstérmet szerzett. S nem volt boldog, mert az egyéni összetett döntőjébe a selejtezőből a legmagasabb pontszámmal került be.

„Kétségkívül ő a legnagyobb név a mezőnyben, de tudni kell, hogy a versenyünk abban a tekintetben egyedülálló, hogy a felnőttek mellett a serdülő és az ifjúsági korosztály is képviselteti magát, és ma még megjósolhatatlan, kiből mi lesz. Csak egy példa: néhány éve gyerekként indult nálunk az az ukrán Oleh Vernyajev, aki most Nanningban korláton világbajnok lett” – mondja Vereckei István.

Viktorija Komova talajon a londoni olimpián az egyéni összetett döntőjében:

A Csányi-kupán szombat délelőtt a serdülők, valamint az ifi fiúk lépnek a szerekhez, délután a felnőttek és az ifi lányok, vasárnap 10.30-kor kezdőnek a szerenkénti döntők. Az összetettben és a finálékban dobogósok 500, 400 és 200 euró pénzdíjat is kapnak, vagyis az összdíjazás 12 ezer euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.