Dokovic negyedik, Federer hetedik vb-címére hajt

Londonban randevúznak a tenisz mesterei.

Deák Zsigmond
2014. 11. 09. 3:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több néven és lebonyolítási rendszerben zajlott a férfi teniszezők legjobbjainak évadvégi csúcsviadala az 1970-es kezdetek óta. Az biztos, hogy a tokiói premiert az amerikai Stan Smith nyerte, a rekordot a svájci Roger Federer tartja hat diadallal, a román Ilie Nastase (1971–73) és a csehszlovák–amerikai Ivan Lendl (1985–87) pedig sorozatban triplázott. Utóbbira most esélye van a világelső szerb Novak Dokovicnak, aki ráadásul 27 mérkőzés óta veretlen fedett pályán, ahol legutóbb a 2012-es párizsi versenyen kapott ki. Ám múlt vasárnap épp a francia fővárosban gyűjtötte be 20. 1000-es (régebbi nevén masters) tornagyőzelmét.

A nemrégiben apa lett 27 éves belgrádi klasszis tavaly a most vakbélműtéte miatt hiányzó spanyol Rafael Nadalt, két éve pedig Federert verte az ATP-világbajnokság londoni fináléjában, előzőleg pedig 2008-ban is első lett, még Sanghajban.

A vasárnap kezdődő vb-n az idei wimbledoni első Dokovic csoportriválisai elleni mérlege alapján jó sorsolást kapott: a cseh Tomas Berdych (16/2) mellett két másik idénybeli Grand Slam-versenynyertes, a melbourne-i első svájci Stanislas Wawrinka (15/3) és a US Open-bajnok horvát Marin Cilic (10/0) sem verhetetlen a számára.

A másik kvartettben ugyan nincs 2014-es GS-tornagyőztes, de a 17 GS-diadallal csúcstartó Federer, az elmúlt hetekben három ATP-trófeát szerzett brit Andy Murray, a US Openen döntős japán Nisikori Kej, valamint a kanadai Milos Raonic egyaránt kiváló formát mutat. A kezdő nap párosítása: Nisikori–Murray, Federer–Raonic.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.